Болницата е трябвало да уведоми жена, която по-късно починала, че ако бременността й бъде прекратена, това ще спаси живота ѝ, заяви омбудсманът на Полша след гневна обществена реакция на случай, извел отново на дневен ред въпроса за строгите закони за аборта в страната, предаде Ройтерс.

Полските закони са едни от най-строгите в Европа, а през 2021 г. в страната беше въведена почти пълна забрана за аборти, което предизвика масови протести.

Жена на 33-годишна възраст починала от септичен шок, след като прекарала три дни в болница в град Нови Тарг в южната част на страната. Тя била приета в болницата, след като водите ѝ изтекли на двадесетата седмица от бременността. Съпругът ѝ заяви пред полски медии, че никой в болницата не информирал двойката за опасността, в която се намирала родилката, както и че е било възможно тя да бъде спасена чрез предизвикване на аборт, тъй като шансовете за оцеляване на детето били много малки.

Ръководителката на полската Фондация за жените и семейното планиране каза, че в медиите е била публикувана информация за най-малко пет случая на починали бременни жени и заяви, че ограниченията на абортите са причинили тяхната смърт.

Полският министър на здравеопазването Адам Неджелски заяви, че смъртта на родилката се дължи на лекарски грешки и че всяка жена в Полша има право да прекрати бременността си, ако животът ѝ е в опасност.

Критици обаче твърдят, че откакто през 2021 г. влезе в сила решението на полския Конституционен съд, че прекратяването на бременности с дефекти на плода е противоконституционно, лекарите са започнали да проявяват неохота да извършват аборти дори в случаите, когато животът на майката е в опасност, предаде БТА.

"Фактът, че жените губят живота си, че здравето и безопасността им са застрашени, е резултат от драконовските закони за абортите в Полша", заяви на пресконференция депутатката от лявата опозиция Магдалена Бият.