Европейската комисия предлага промени в класификацията на етеричните масла, част от които е и българското розово масло. Комисията иска в бъдеще те да бъдат разглеждани като смеси, потенциално опасни за здравето.

Според българските розопроизводители, ако бъдат приети, промените могат да се отразят на търсенето и на цялото производство. Розопроизводители от Стара Загора бяха днес в Европарламента в Брюксел и разговаряха с български и чужди евродепутати.

Нови етикети и пиктограми трябва да споменават какви са потенциалните рискове на съставките им за здравето на хората и околната среда. Според българския евродепутат Атидже Алиева предложенията на Европейската комисия не могат да стъпят на солидни научни доказателства. Българското розово масло съдържа над 300 компонента, изследването на всяка една от тях е много трудно.

"Първо, производството на етерични масла, на крайни продукти, е кръгова икономика, биологично чисто не замърсява околната среда. Второ, разработването на новите етикети ще отнеме време и ще изисква тестове върху животни, което не е в синхрон с целите на Зеления пакт, и не на последно място ще измести това производство извън ЕС, например в Китай и други трети страни, които и в момента произвеждат масла, включително и розово масло, но не с високото качество, с което се отличава българското розово масло", каза Алиева.

Всички български и някои от чуждите евродепутати настояват за изключения за етеричните масла, за да не попадат в една категория с продуктите на химическата промишленост. Гръцкият евродепутат Мария Спираки е основен докладчик по темата. Според нея, производителите в България не трябва да се притесняват от промените.

"Моята основна цел e да подкрепим хората, които работят в този бранш, не само защото става дума за производители в България, Испания, Италия, Полша Гърция, Франция и други страни, но и защото етеричните масла са част от европейската традиция. Хората ги използват от векове. Единствената причина да се занимаваме с тях е да повишим осведомеността на хората, за да знаят, че трябва да следват инструкциите", отбеляза Спираки.

Българските розопроизводители смятат, че новото определение за етеричните масла и новите етикети ще се отразят на търсенето на розово масло и ще изискват непосилни за сектора инвестиции, предаде БНТ.

"В момента е пикът на розобера. Всички розопроизводители в момента си берат цвета, но остава сериозното притеснение на производителите, че ЕК ще ограничи както производството на розовото масло, така и неговата продажба, тъй като ще включат в етикетирането текст, че маслото уврежда здравето, което не е така", сподели Шандоан Халид, зам.-кмет на общиана Павел баня

"За наша голяма радост в момента срещаме подкрепа в евродепуатите и докладчиците на етеричните масла - розовото и лавандуловото масло да не попаднат под тези регулации, защото съгласете се с нас, че до скоро под ударите на регламентите бяха влезли тютюнопроизводителите. Голяма част от тях прекратиха своето производство или го намалиха до санитарния минимум, и насочиха средства за допълнителни инвестиции именно към производството на етерични масла. А в момента, чрез тази регулация, те ще трябва да направят допълнителни инвестиции, или да пренасочат своето производство някъде другаде, което не е справедливо", каза Мехмед Зейнел, предприемач.

Розопроизводителите се надяват, че освен евродепутатите, и новото правителство ще защити интересите им в Брюксел.