Бях длъжен да покажа, че и с диабет всичко е възможно, казва звездата на световния тенис

Александър Зверев е звезда на тениса, олимпийски шампион от игрите в Токио, но битките на корта далеч не са най-важните в живота му.

Германецът от известната съветска фамилия в този спорт се бори с диабет тип 1. За да поддържа нормалното си състояние, той си бие инсулин в бедрото и по време на почивките между геймовете в мачовете.

Страшната диагноза е открита още когато по-малкият от братята Звереви е на 4 г. Прогнозите са, че никога няма да постигне мечтата си и да стане тенисист. Златният медал в столицата на Япония, титлата от финалите на АТП, финалът на US Open в “Големият шлем” и второто място в световната ранглиста обаче доказаха, че с много воля и спазване на предписаните от лекарите правила човек може да успее. Зверев си призна за диабета през миналото лято. До онзи ден през август руснакът с германски паспорт упорито отказваше да отговаря на журналистически въпроси, свързани с тази тема.

“Криех се, за да си бия инсулин. Като дете се срамувах, а в училище бе още по-неприятно. Подиграваха ми се, а един път

някой ми открадна комплекта - глюкомер и инсулин

Намерих всичко навън счупено. Още не мога да се освободя от тези спомени, които си седят в главата ми. Когато бях малък, имах много тежки преживявания. Канят ме на рожден ден на мой съученик, а родителите му не ми даваха да хапна от тортата. Казваха ми: “Ти си със захарна болест и няма да ядеш.”. Чувствах се напълно изолиран и отхвърлен. Когато бях малък, не се замислях особено, но с времето това се промени. Искам да покажа, че може да се направи много, за да се помогне на засегнатите от тази болест", сподели Саша, както е известен в света на тениса.

С признанието си шампионът официално обяви, че има фондация, която помага на хора със захарна болест.

Успехите на корта на практика са опората, която дава увереност на Зверев, че може да бъде равен, че и по-добър от “нормалните” в един изключително конкурентен спорт.

“Винаги ми казваха, че с диабета нямам никакви шансове в професионалния спорт. В един момент обаче аз си казах: Ти си олимпийски шампион, втори в света, мога да помогна на другите с този проблем. Мога да окуража хората, да бъда посланик на всички, които се борят, за да живеят нормално. Все пак съм млад и искам да помогна на други деца, на техните родители, да им покажа, че и с диабет всичко е възможно. Затова разкрих моите проблеми. Единствената граница е тази, която сам поставяш пред себе си. В някакво отношение аз съм привилегирован, защото правя това, което винаги съм искал. От дете мечтаех да играя тенис, да участвам в турнири по целия свят и да съм сред най-добрите в този спорт. Фактът, че успях да го постигна, се дължи на подкрепата на родителите и на брат ми, които винаги са ме подкрепяли с всички сили и продължават да го правят", сподели преди време роденият в Хамбург Зверев. Фондацията му ще финансира проекти за борба с диабета сред децата и ще осигурява инсулин и други необходими лекарства на нуждаещите се.

Тази болест не е рядкост в тениса. След края на своите кариери

Артър Аш и Били Джийн Кинг признават, че са с диабет 2,

но това не им е попречило да стигнат върха в спорта.

Преди да обяви, че има здравословни проблеми, Зверев трябваше да се бори и с такива в личния си живот. Бившата му приятелка Олга Шарипова разкри, че тенисистът е я пребивал и затова направила опит за самоубийство. “И преди ми е посягал, но този път разбрах, че не искам да съм обикновена боксова круша. Опитах да се защитавам, но нямам шанс срещу добре трениран спортист. Бях в банята и когато излязох, той ми забрани да се обличам и каза, че се надява да умра”, споделя Шарипова в интервю. Александър и Олга се разделиха, а после той тръгна с актрисата и модел София Томала, бивша приятелка на Тил Линдеман, вокал и лидер на култовата германска група “Рамщайн”.