• В основата ѝ е средиземноморската диета с някои “екстри” като зелен чай и черен шоколад с минимум 70% какао
  • Ако не ядете мазна риба два пъти седмично, се препоръчва ежедневна добавка на рибено масло

Противовъзпалителната диета на д-р Уейл е 9-а в класацията на американското списание U.S. News and World Report за 2023 г. (“24 часа" вече публикува диетите, поставени до №8.) Тя е създадена за борба с хроничните възпаления и свързаните с тях заболявания – сърдечни проблеми, някои видове рак, болестта на Алцхаймер и др.

Този модел на хранене е изготвен от популярния американски специалист по алтернативна и интегративна медицина д-р Андрю Уейл. Той се основава на средиземноморската диета с някои “екстри” като зелен чай и черен шоколад. Диетата изисква разнообразни пресни храни със силен акцент върху плодовете и зеленчуците, които осигуряват на организма фитонутриенти – съединения, които предотвратяват различни заболявания, действат като антиоксиданти и се смята, че карат раковите клетки да се самоунищожат. Менюто е богато и на продукти с омега-3 мастни киселини. 

В него пържените храни и бързите закуски са табу

Има хранителни продукти, които водят до възпалителни процеси в тялото, има и други, които се борят с тях, казва д-р Уейл. Той препоръчва консумация на здравословни мазнини, богати на фибри плодове и зеленчуци, пиене на много вода. Намалете наситените мазнини, които се съдържат в маслото, сметаната, тлъстите меса и др. Избягвайте маргарина и частично хидрогенираните масла, съветва лекарят. Набавяйте си диетични мазнини от необработен зехтин, авокадо, ядки, семена (сусамово, тиквено семе, чиа, коноп), за които е доказано, че намаляват възпаленията. Лененото семе е с изключителни противовъзпалителни свойства.

Диетата набляга върху значителен прием на омега-3 от студеноводни риби, като дива сьомга, сардина и херинга.

Ако не ядете мазна риба два пъти седмично, Уейл препоръчва ежедневна добавка на рибено масло, която съдържа ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Освен риба, източниците на протеин включват кисело мляко, сирене и особено соя.

Сред богатите на фитонутриенти храни, които се борят с тумори и автоимунни заболявания, са разнообразните цветни растителни продукти, оранжевите и жълтите плодове, горските плодове, цитрусите, доматите, тиквата, гроздето, червените ябълки, мангото, черешите. Хапвайте кръстоцветни и тъмни листни зеленчуци. Когато е възможно, избирайте екологично чисти, за да избегнете пестицидите. От въглехидратите яжте често овес, киноа, елда, амарант и бобови (черен и червен боб, червена леща, нахут, грах).

Ползвайте подправки – канела, куркума, биокакао, черен пипер, кориандър, червен пипер, шафран.

Изберете чая пред кафето, особено сортовете бял, зелен и китайския черен оолонг. Д-р Уейл разрешава черен шоколад с минимум 70% какао, който съдържа антиоксиданти. Червено вино също може в умерени количества – то укрепва сърдечносъдовата система.

Тази противовъзпалителна диета се основава на

дневен прием от 2000 до 3000 калории

в зависимост от възрастта, теглото, пола, физическата активност. Въглехидратите са 40-50% от дневните калории, мазнините - 30%, а протеините - 20 до 30%. Добре е тази пропорция да се спазва при всяко хранене през деня.

Диетата не следва строги правила относно калориите и размера на порциите. Набляга се на широк асортимент противовъзпалителни храни, които работят за повишаване на имунитета. В този смисъл хранителният режим е много гъвкав, стига да се придържате към основните принципи: изобилие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, много риба или добавка от рибено масло.

Ако основната ви цел е да отслабнете, важно е да осъзнаете, че тази диета не е най-подходящата – намира се в средата на класацията за сваляне на килограми и в края на рейтинга за бързо сваляне. Но вероятността с нея да отслабнете е доста голяма, защото е основана на средиземноморското хранене, което балансира теглото. Възпалителните процеси в тялото и свързаните с тях заболявания често са причинени от затлъстяване, затова противовъзпалителната диета на д-р Уейл удря два заека с един куршум. Тя едновременно лекува тялото и намалява теглото.

Що се отнася до разходите, диетата не е евтина, особено ако се спазват препоръките за органично отглеждани плодове и зеленчуци и дива риба.