По Великден всички ядем голямо количество варени кокоши яйца. Колко полезни са те? Суровите пилешки яйца са отличен източник на микроелементи и много витамини. Но след готвене полезните свойства се запазват напълно, така че няма нужда да ги използвате сурови. Тялото много по-трудно смила и усвоява суровия протеин, отколкото варения. От голямо значение е и здравето на кокошката, която ги е снесла. 

Колко варени яйца на ден се препоръчват за възрастен?

Варени пилешки яйца присъстват в ежедневната диета на много хора. Някои дори се спират на този продукт заради високото съдържание на протеини. Например, спортистите обикновено не се справят без употребата на този продукт. Но за доброто на тялото мярката е важна във всичко и дори здравословните храни не трябва да се консумират безконтролно. В допълнение към хранителните вещества, пилешките яйца съдържат холестерол. Той причинява проблеми на сърдечно-съдовата система и е причина за много заболявания. Дневният прием е не повече от 300 mg холестерол, а едно пилешко яйце съдържа 200 mg. Но също така съдържа левцин в достатъчни количества, който ефективно неутрализира холестерола. Учените са установили оптималната норма на консумация на варени яйца за възрастен - 2 броя на ден. Това зависи от доброто здраве, балансираната диета и липсата на други противопоказания. 

Отличен вариант за ядене на варени пилешки продукти е сутрин на гладно. Така човек може да насити тялото си с всички необходими елементи, които ще осигурят активен ден и добро здраве. Сутрин, те се усвояват лесно, има достатъчно време за това. Но използването им преди лягане, напротив, само ще натовари тялото, по-специално стомаха, с допълнителна работа. За да могат всички процеси в тялото да бъдат насочени към възстановяване на силата, не се препоръчва да ядете яйца преди лягане. Необходимо е да се ядат от 7 до 14 броя яйца на седмица, това няма да навреди на човек.