Много експерти смятат, че не трябва да се яде късно вечер и през нощта. Има обаче продукти, от които може да хапнете преди лягане и в същото време да не навредите на тялото.

Диетологът Ирина Мансурова посочва какво можете да хапваме късно вечер. Според нея име едно правило - порцията не трябва да е по-голяма от юмрука ви.

Две са групите продукти, които са допустими вечер, но в малки количества, подчертава специалистът. Те включват храни, богати на триптофан и храни, съдържащи растителен аналог на мелатонина - това е основният хормон на епифизната жлеза (епифизната жлеза в самия център на мозъка).

Първата група включва ядки, банани, сирене, втората – череши и вишни, овесени ядки, пуешко месо, чай от лайка и отново банани. Диетологът посочва, че основният хормон на епифизната жлеза е отговорен за регулирането на циркадния ритъм, процесите на стареене, имунитета и рисковете от развитие на рак. Триптофанът също има добър ефект върху качеството на съня и коригира нивото на кортизол (хормона на стреса).

Така можете предварително да комбинирате продукти за оптимална хапване в късните часове. Например можете да комбинирате банан и малко ядки, чаша сок от череши, отбеляза Ирина Мансурова, цитирана от dariknews