Употребата на кокаин в Европа се е увеличила, като най-високи нива на остатъчни вещества са регистрирани в Белгия, Испания, Португалия и Нидерландия, предаде Ройтерс, като се позова на проучване на отпадъчните води в ЕС.

Проучването е извършено от Европейския център за изследване на наркотиците и наркотичните зависимости, базиран в Лисабон. То е най-мащабното проучване на Центъра до момента и е анализирало ежедневните отпадъчни води във водосборните области на пречиствателни станции, обслужващи около 54 милиона души в 104 европейски града.

При анализа на пробите за следи от кокаин, амфетамин, метамфетамин, MDMA/екстази, кетамин и канабис се е установило, че употребата на наркотици е по-голяма, отколкото при предишни проучвания. Пробите са събрани за период от една седмица между март и април миналата година.

"Днешните резултати, получени от рекордните 104 града, очертават картината на проблема с наркотиците, който е едновременно широко разпространен и сложен, като и шестте вещества са открити в почти всяко населено място", заяви в изявление директорът на Центъра Алексис Гьосдел.

Резултатите показват "продължаващо нарастване на откритите количества кокаин" - тенденция, наблюдавана от 2016 г. насам, както и че повече градове са съобщили за следи от метамфетамин, известен още като кристален метамфетамин.

Повече от половината от 66-те европейски града с данни за 2021 г. и 2022 г. са регистрирали увеличение на следите от кокаин, предаде БТА. 

Кетаминът е включен за първи път в анализа за 2022 г. поради "признаци за повишена наличност на кетамин в Европа". Най-голямо количество остатъчни вещества са открити в отпадъчни води в градове в Дания, Италия, Португалия и Испания.