Въпреки че студът и ниските температури често ни служат като оправдание да се затворим вкъщи и да прекараме уикенда под одеялото, ползите от зимните разходки, както за психическото, така и за физическото здраве, са толкова големи, че след като прочетете този текст, вие най-вероятно ще замените повечето следобеди на дивана с разходки, в която ниските температури няма да ви попречат.

Чистият въздух и движението, подхранени от малко слънце, са полезни за здравето и настроението. Но преди да започнем да пишем за ползите от ходенето през зимата, е важно да споменем, че трябва да се подготвите добре за него.

Като за начало облечете си няколко слоя дрехи, за да можете да се адаптирате към моментите, в които ви става топло или студено. Също така би било добре горният слой на облеклото ви да е водоустойчив и ветроустойчив, както и да има светлоотразителна жилетка, особено ако разходката ви ще продължи през нощта.

Също така не забравяйте ръкавиците, ако е необходимо, сложете два чифта на ръцете си, за да запазите ръцете си топли. Като се загреете, е най-лесно да свалите един чифт. И не ходете с ръце в джобовете, защото това се отразява на равновесието ви.

Покрийте главата си с шапка, а лицето и шията покрийте с шал. Уверете се, че обувките ви за зимни разходки са топли, водоустойчиви и нехлъзгащи се, тъй като ледът не е рядкост през зимата.

Освен това е важно да планирате дейността предварително в случаи на силен студ. Помислете какво ще правите навън и колко време смятате да останете или да се разхождате, а също така помислете за най-бързия път до вкъщи, в случай че ви стане твърде студено. Вземете със себе си вода и мобилен телефон, а нещата си сложете в раница.

Ако ходенето ще се превърне във вашето зимно занимание, няма да е лоша идея да се сдобиете с щеки, особено ако изборът ви ще бъде неравен терен.

Опитайте се да намерите компания, която да ви мотивира, така че разходките ви да не са еднократно а редовно занимание.

Преди да излезете обърнете внимание на температурите и вятъра, който може да има подвеждащ ефект, защото влияе на усещането за студ, а колкото по-силен е вятърът, толкова по-ниски се усещат температурите.

А сега да започнем с ползите, които зимното ходене оказва върху здравето ни.

Ставане от дивана – Ходенето е евтино и лесно. Нека тези две неща бъдат първият стимул да го използвате, за да замените следобедното си лежане на дивана. Още по-добър стимул да започнете да ходите е фактът, че учените също са забелязали цял набор от ползи от само 150-минутна физическа активност на седмица, която може да бъде умерена или интензивна, в зависимост от вашите възможности. От друга страна, заседналият начин на живот носи със себе си цяла поредица от негативни последици. Липсата на активност, освен всичко друго, увеличава риска от инфаркт, както и отслабена циркулация, затлъстяване, загуба на мускулна маса, проблеми с гърба.

Изгаряне на калории – Ходенето при по-ниски температури ще ви помогне да изгорите повече калории, тъй като тялото ви работи по-усилено, за да остане топло. Едно проучване установява, че времето, прекарано при ниски температури, може да увеличи изгарянето на калории с до 30%.

Създаване на здравословен навик – Въпреки че може да се откажете много бързо от тренировките във фитнеса, ходенето е дейност, която улеснява създаването на здравословни навици, защото докато се разхождате, вие се наслаждавате едновременно на красива природа и чист въздух. И докато се наслаждавате на гледката, броят на изминатите крачки и изгорените калории само се увеличава.

По-дълъг живот – Ако всеки ден отделяте по 20 минути за бързо ходене, значително намалявате шансовете за преждевременна смърт. Това показва проучване, проведено в университета в Кеймбридж, което включва 334 000 европейци. Скромното увеличение на физическата активност е достатъчно за подобряване на здравето и удължаване на живота.

Помага в борбата с депресията – След блясъка на празниците мнозина изпадат в зимна депресия, а един от начините за борба с нея е разходката.

Стимулира произвеждането на витамин Д.

Ходенето е социална дейност – Разходката на чист зимен въздух е идеален начин да прекарате време с приятели. Освен това, ако се разхождате сами, със сигурност ще попаднете на съседи и познати, с които ще се сбогувате и ще си поговорите приятно. И денят веднага ще бъде по-красив, предаде "Вести.бг"