Инфекциите на пикочните пътища започват с усещане за парене, често и болезнено уриниране, болки в гърба и стомаха

Ако не се лекуват, инфекциите могат да предизвикат повишена температура, умора и увреждане на бъбреците и пикочния мехур. Честите причини за появата на подобен тип инфекции може да е вследствие на полов акт, лоша вагинална хигиена при жените, лоша хигиена на тоалетните помещения, отслабена имунна система.

Ето някои лесни рецепти в домашни условия, с които да предотвратите симптомите и повторната поява на инфекцията.

Ябълковият оцет е едно от най-популярните средства за лечение и профилактика на инфекции на пикочните пътища. Той съдържа важни ензими, богати на минерали, както и хранителни вещества като калий. В комбинация с неговата киселинност оцетът работи като антибиотик и спира развитието на вредните бактерии.

Рецепта: Разтворете две до три супени лъжици ябълков оцет в чаша хладка вода и го пийте от два до три пъти на ден. За по-добър вкус може да добавите 1 чаена лъжица мед.

Резултата ще забележите от три до пет дни. В действителност пиенето на ябълков оцет всеки ден може да осигури много други ползи за здравето и да допринесе за отслабване, добро храносмилане, силна имунна система и понижаване на холестерола.

Сода за хляб

Содата е алкална, което означава, че тя може да противодейства на киселиността на урината и да облекчи болката, която идва с уринирането.

Рецепта: Добавете една чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода. Пийте я един път на ден. Бъдете внимателни, не използвайте това лекарство за повече от седмица, тъй като содата съдържа значително количество сол.

Сок от червена боровинка

Той е най-широко известният домашен лек за инфекции на пикочните пътища. Сокът от червена боровинка съдържа проантоцианидини, които пречат на E.coli и други бактерии от залепване към стените на пикочния канал. Уверете се, че питието съдържа 100% сок от червена боровинка, тъй като в готовите слагат повече вода, захар и подсладители.

Първият начин за приготвянето на лечебната течност изисква запарването на две лъжици сушени плодове в половин литър вряла вода. След това течността се прецежда и овкусява с мед или захар.

Другата рецепта за приготвянето на ароматен и вкусен чай е следната: плодовете от червена боровинка ( 330 грама) се поставят в дълбок съд и се заливат с две чаши вода. Слагаме ги на котлона, докато заврят. След това огънят е задължително да бъде намален и течността да се остави да покъкри за половин час. Добавете 1,5 кафена чаша захар, изстискани сок от четвърт портокал, половин лимон, три карамфилени зрънца и половин пръчица канела.Кисне се в продължение на час, след което се прецежда.

За най-добри резултати пийте този ароматен чай от червени боровинки всеки ден, приемайки по две-три чаши дневно, за да предотвратите инфекцията.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антибактериални свойства. Въпреки това то не е за пиене. Трябва да се използва за външно лечение.

Сложете една чаена лъжичка масло от чаено дърво във водата, с която се миете. Може и да го разтворите във вана. Това ще помогне за изчистване на бактериите.

Вода от магданоз

Освен че се използва за свеж дъх, магданозът може да помага и в борбата с инфекциите на пикочните пътища. Водата от магданоз действа като диуретик, премахва бактериите и облекчава дискомфорта.

Рецепта: 1 стрък пресен магданоз или 2 супени лъжици изсушен магданоз, 2 чаши вода.

Начин на употреба: Когато водата заври, към нея добавете магданоза. Намалете температурата и оставете да ври за 10 минути. След това прецедете листата и изпийте водата. Ако го правите в горещо време, може да го изстудите в хладилник и след това да го изпиете.

За да се предпазите от повторно появяване на пикочни инфекции, пийте много вода, избягвайте газирани напитки, консумирайте кисело мляко с обяда или закуската.

И не на последно място е важно да се знае, че този тип домашно приготвени рецепти не помагат за лекуването на всеки тип бактерии. Лечението на симптомите не е достатъчно. Инфекцията трябва да се премахне напълно, за да се предотврати хронична поява. Предложените домашни средства са ефективни за премахване на E.coli бактерии. Има бактерии, които са по-устойчиви и консултирането с лекар е задължително.