12 дни в болницата прекара малката Радостина от Русе, след като изпи глътка плодов сок, който сама си отворила пред родителите си. Злополучният инцидент се случва по време на семейна ваканция в хотел в курорта Златни пясъци край Варна на 11 февруари.

Момиченцето изпива едно сокче, докато хапва, но след половин час отива да си вземе още едно, от същия вид - запечатано, отваря го сама на масата, отсипва от съдържанието в чашка и само няколко секунди по-късно устата ѝ се запенва. Радостина се чувства зле, успява само да каже “гори ми в устата”, майката скача и я отвежда бързо към тоалетната.

Пяна излиза от устата на детето, тя става цялата червена, не може нито да изплюе нещо, нито да жабури устата си, оплаква се, че паренето слиза надолу, към гърдите ѝ, моли майка си да повика лекар.

Персоналът на хотела също се задейства, от рецепцията се обаждат на спешна помощ. Медиците пристигат бързо, бият спасителна инжекция и откарват детето в интензивното отделение на УМБАЛ “Света Марина” във Варна.

Междувременно бащата се сеща и прибира бутилката със зловещата течност, занася я на лекарите с надеждата да се разбере какво съдържа тя, за да се постави точната диагноза на детето.

Сокът от чашата, обаче мистериозно изчезва.

От хотела споделили с притеснените родители, че този вид сок предлагат дълго време и никога не е имало проблем.

Родителите не получават много информация за причините, довели до изгарянето на детето, чуват, че вероятно е заради някаква химия в съдържанието на бутилката.

По време на лечението лекарите установяват, че е засегнат хранопровода и част от стомаха, където е престояла течността - направила лека язва.
Радостина е изписана 12 дни по-късно, на 23 февруари, в добро състояние. Предстои контролен преглед след две седмици, лекарите от университетската болница ще наблюдават с израстването на детето засегнатите органи.

Сигнал към полицията е подаден от болницата, след него започва разследване под надзора на прокуратурата.
Цялото количество плодови сокове, налично в хотела в момента на инцидента е иззето и предадено на разследващите, съобщиха през вчерашния ден от пресслужбата на институцията. Назначена е съдебно-химична експертиза, чийто резултат се очаква да излезе. След това ще бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза.

Областната дирекция на БАБХ също е предприела своя проверка по случая.

Всички налични количества от партидата на въпросния сок са иззети от търговската мрежа, складови бази и производственото предприятие, съобщават от БАБХ.

От хотела отказаха коментар за случилото се.