Употребата на марихуана всеки ден може да повиши риска от коронарна болест на сърцето, показва ново проучване на Националния институт за здравеопазване в САЩ.

Изследването ще бъде представено в неделя на годишната среща на Американския колеж по кардиология. То е направено на базата 1 милион или повече души в САЩ.

„Все повече доказателства сочат, че канабисът не е напълно безвреден и може действително да причини сърдечно-съдови заболявания“, каза водещият автор на изследването д-р Ишан Паранджпе, лекар в Станфордския университет.

Коронарната артериална болест се причинява от натрупване на плаки по стените на артериите, които доставят кръв към сърцето. Тя се нарича още атеросклероза и е най-често срещаният тип сърдечно заболяване, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Симптомите включват стенокардия или болка в гърдите, чувство на слабост, замаяност или гадене в стомаха, усещане за недостиг на въздух, пише bTV.

Изследването е на базата на пет категории: ежедневни потребители - 4736 души, седмични потребители - 2720, месечни потребители - 2075, тези, които са използвали веднъж или два пъти за три месеца - 8749 и тези, които никога използвани - 39 678 души. 

Тези, които употребяват канабис всекидневно са с 34% по-склонни да бъдат диагностицирани с коронарна артериална болест, отколкото тези, които никога не са употребявали марихуана.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ марихуаната уврежда сърцето и кръвоносните съдове, защото увеличава сърдечната честота и кръвното налягане веднага след всяка употреба.