Военна болница е последна инстанция за здравето на 17 хил. души

Военномедицинска академия е най-високотехнологичната болница у нас, между 13 и 17 хил. пациенти са насочени от други болници във ВМА като последна инстанция. Това говори с какво доверие се ползваме в страната. Така директорът ѝ проф. Венцислав Мутафчийски мотивира над 50 ученици, искащи да станат военни лекари или медицински сестри.

“България има нужда от вас”, обърна се Мутафчийски към пълната зала в понеделник - първия ден на отворените врати за кариерно развитие във Военномедицинската академия. 400 ученици от София и региона са пожелали да се срещнат с ген. Мутафчийски, курсанти и практикуващи военни лекари, както и да разгледат клиниките в болницата. Отворените врати ще продължат до сряда.

Освен добре обучените медици сред предимствата на ВМА са, че няма задължения. Според директора ѝ Венцислав Мутафчийски

Венцислав Мутафчийски

от 2018 година болницата няма дългове

и затова влага средствата си във високотехнологична апаратура. “Не е пресилено да се твърди, че в това отношение ВМА не само конкурира, но и надминава частните болници”, каза още той.

“Ние сме 24 часа на разположение на републиката, ние сме първите, които отговарят, когато се случи извънредна ситуация”,

разказа лейтенант д-р Диляра Маринова пред “24 часа”.

Тя и екипът ѝ наскоро се завърнаха от 4-месечна мисия в Мали. Специалистите се грижиха за личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

“В един магазин хората видяха, че на униформите ни пише “Български медицински екип” и пуснаха българския химн. Тогава аз се разплаках. Усещането да служиш на родината е уникално”, разказа д-р Маринова. Тя иска да стане лекар още от детската градина, но когато отива във Военномедицинската академия, вече е категорична, че иска да е военен лекар. Курсанти от първия в историята на България випуск военни лекари обясняват на учениците какво представлява професията.

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Курсанти от първия в историята на България випуск военни лекари обясняват на учениците какво представлява професията. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Да стане лекар, иска и ученичката в 12-и клас Амира Саид. “Да си лекар, е много голяма саможертва и риск. Едно е да си лекар, а друго е да си военен. А да си и двете едновременно, е още по-трудно”, каза ученичката.

Проектът “Военен лекар” стартира през 2017 г., а тази есен се дипломират и първите курсанти. “Специалността беше нещо различно и ново”, обясни Евгения Митева, кандидат-офицер.

“Искаме, когато се обърнем назад, да кажем: Тези хора ние ги отгледахме, и то добре. Те са обречени да бъдат най-добрите, ние няма да допуснем да бъдат посредствени”, заяви Мутафчийски. Според него ВМА ще даде най-добрите условия на бъдещите военни лекари и медицински сестри, а пример за това са почти всички реновирани клиники.