Всички сме поне малко чувствителни към смяната на сезоните. Има обаче хора, които страдат от сезонна депресия или от леката ѝ версия - от януарска депресия. Кратък наръчник как да се справим с мрачната зима.

През лятото навярно се чувствате енергични, щастливи, радвате се на слънцето и до късно вечер сте навън и сред хора. През зимата обаче сутрините са летаргични и мрачни, единственият лъч светлина идва от електрическата крушка. Леглото и диванът ви приветстват след вечеря, предлагайки комфортно бягство от тъмнината навън.

Всички сме поне малко чувствителни към смяната на сезоните. Ако имате достатъчно късмет и не страдате от сезонна депресия, едва ли ще усетите голяма разлика в ежедневието си.

Има обаче хора, които страдат от сезонна депресия или от леката ѝ версия - само от януарска депресия. Те усещат промяната в настроението през зимата много по-силно. Хората, страдащи от това състояние, имат резки промени в настроението, липса на енергия или притъпено усещане за радост, умора и сънливост. Ефектите от сезонната депресия могат да бъдат огромни и да се отразят на връзката с партньора, на отношенията със семейството и приятелите, пише "Дойче Веле".

Имате ли симптоми на сезонната депресия?

Сезонната депресия е класифицирана като психичен проблем през 1984 година. Характеризира се с депресивни симптоми, които се проявяват в социална изолация, повишен апетит и нужа от повече сън.

Но също така предизвиква и раздразнителност, неувереност, липса на мотивация и концентрация, което може да доведе до апатия. Радостта може да изглежда като просто далечен спомен.

Въпреки че всеки може да бъде засегнат от сезонната депресия, тя е особено разпространена сред хората, които страдат от депресия или тревожност, както и сред онези, които имат хронични физически заболявания като главоболие или ревматизъм.

От какво е причинена сезонната депресия?

Учените не са убедени какво точно причинява сезонната депресия. Възможно е да е еволюционен "махмурлук", свързан с вроденото поведение на бозайниците да се прибират за зимата, нещо подобно на психологическа хибернация, която е станала патологична.

Т.нар. теория за серотонина често е назовавана като причина за сезонната депресия. Хипотезата е, че през зимните месеци организмърт произвежда по-малко серотонин, защото по-рядко е изложен на слънчева светлина.

Предполага се, че по-ниските нива на серотонин причиняват лошото настроение и депресията. Експерти обаче твърдят, че е погрешно да се опростяват толкова нещата, защото така се неглижира сложността на интеракциите между нервната система и емоциите.

Други изследвания сочат, че в организма на хората със сезонна депресия се произвежда твърде много мелатонин - хормон, който поддържа нормалния цикъл на съня. Различни проучвания показват, че липсата на витамин D в тялото може също да създава проблеми за хората, които страдат от сезонна депресия.

Въпреки всичко не е ясно доколко може да се посочат тези хормонални проблеми като причинители на сезонната депресия, както и как причиняват такъв голям спектър от симптоми.

Как да се справим със сезонната депресия?

Изследвания показват, че терапията със светлина облекчава много от хората със сезонна депресия. 30 до 60 минути дневно, прекарани в помещение със специално осветление, което излъчва целият видим спектър на светлината, са се доказали като ефективни в повдигането на настроението на хората със сезонна депресия. Резултатите обаче са само временни и не разрешават проблема в корените му.

Терапиите с разговор, като когнитивно-поведенческа терапия или консултациите с терапевт, могат да помогнат да се стигне до първопричините за депресията. При по-сериозни форми на заболяването лекарите понякога препоръчват и медикаменти като антидепресанти, обикновено в комбинация с терапия.

Има и редица варианти за промяна в навиците, които могат да помогнат за облекчаване на меланхолията и апатията - особено за онези, които не страдат от твърде сериозни случаи на сезонна депресия.

Ето няколко неща, които могат да помогнат:

Почивка, осъзнаване на проблема и техники по медитация. Те помагат за понижаването на стреса, който е сред причинителите на сезонната депресия. Само няколко минути медитация на ден помагат на психическото здраве.

Разходки из природата, особено в по-ясните зимни дни. Разходката под дъжда също може да е ефективна, дори и най-удовлетворяващата част от нея да е прибирането обратно вкъщи.

Тренировки, дори да са само прости упражнения за разтягане. Това ще помогне и на съня.

Повече социални контакти. Въпреки че е най-лесно човек да се затвори вкъщи, когато страда от сезонна депресия, поддържането на контактите с приятели и семейство помагат.

Прием на хранителни добавки и витамин D може също да е от полза, но едва ли ще има траен ефект без промяна в навиците.