Синът му Йонко: Беше късметлия, не боледуваше, отиде си от старост

“Баща ми си отиде от старост! Не боледуваше, беше голям късметлия.” Това каза синът на проф. Христо Мермерски - Йонко, който живее в САЩ. Той съобщи за кончината на баща си във фейсбук с изключително емоционален пост: Скъпи Мой Татенце, няма думи, които могат да опишат, колко безкрайно ще ми липсваш. За милионен път Благодаря на Господ затова, че отреди на мен честта да бъда твой син...
Скъпи мои приятели, днес избраната от Господ величествена траектория на живота на моето татенце - Професор Христо Минков Мермерския достигна своя край.

Професорът беше добре, затова Йонко преди дни замина за Щатите. Те

имаха изключителна

връзка - и синовна,

и професионална,
изненадани са от новината близки на семейството.
Христо Мермерски е роден на 24 юли 1934 г. в с. Ботево, община Хайредин, Врачанско. Бил най-малкото дете в семейството. “На този изтърсак Господ дава сили и устрем да ходи пеша 5 км всеки ден на училище в съседното село. За да събере финансов ресурс и да следва, изтърсакът постъпва във военно училище в Хасково, защото то е единственият безплатен вариант за учене и развитие”, пише Йонко.

Баща и син Мермерски са много близки професионално. И двамата учат хората как природата може да им помогне да бъдат здрави.
Баща и син Мермерски са много близки професионално. И двамата учат хората как природата може да им помогне да бъдат здрави.

После момчето от село завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Специализира в Англия, Италия, Германия, САЩ. Бил е зам.-министър на земеделието и председател на Селскостопанската академия. Специализирал е в Илинойския университет - САЩ, работил е като зам. генерален директор на “Агропромкомплект”. Бил е съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българската мисия във Вашингтон.

Българите обаче

ще го помнят с десетките книги за

здравословното хранене

Самият проф. Мермерски изпробваше различни комбинации на билки и билколечение, създаде не един и два продукта с превъзходно качество. Дълги години професорът предлагаше своите рецепти за природно изцерение и на страниците на “България Днес”.

Проф. Мермерски вярваше, че чистата храна лекува: чесънът действа като антибиотик, фасулът сваля кръвното и холестерола, прополисът е уникален, унищожава вируси, орехът е безценен за мозъка.
В интервю за “24 часа” преди години разказа, че е събрал 18 хил. здравословни рецепти от цял свят - природата е изключително щедра и е престъпление, че не я използваме. “Краставицата предпазва от 15 болести. Същото е и с подправките - магданоза, девесила, целината. Шопската салата сама по себе си е уникална рецепта. Особено с повече сирене - съдържа много калций и е доказан афродизиак”, разказа той. Даде и съвет на хората, които няма да прочетат книгите му: “Ако нямате сили да четете, настоявам да направите следното: В кофичка кисело мляко сложете лъжичка мед, 30-40 г смлени орехи, пектин, канела и 30-40 капки прополис. Яжте и бъдете здрави.”

Поклонението пред професора ще бъде в петък в църквата "Света София" от 11,00 часа.

 

14-те съвета на професора за добро здраве

  • Хранете се с проста, натурална храна, като плодовете и зеленчуците трябва да заемат 40-60% от храната. Те унищожават канцерогените в началната фаза на развитието им.
  • Бъдете умерени в храненето и дъвчете бавно.
  • Откажете се от мазните, солените, рафинираните продукти, защото те ускоряват процесите на атеросклероза и стареене.
  • Предпочитайте картофи вместо хляб. Те пречистват кръвта и унищожават киселините, действат против язви, гастрит и подпомагат смилането на храната. Печените картофи с обвивката предотвратяват мутацията на клетките, водеща до рак. Помагат при високо кръвно налягане, имат антивирусно действие. Съдържат витамин С и скорбяла.
  • Пийте колкото се може повече течности, особено размразена вода. Кислородът в нея е с 3 единици повече, което е по-добре за организма.
  • Бъдете в центъра на събитията, случващи се около вас и в света. Така ще се поддържате в тонус.
  • Не спестявайте от съня си, но и не прекарвайте цялата сутрин в леглото.
  • Тренирайте паметта си с всекидневно четене и писане.
  • Всеки ден минавайте 10 км пеша или правете физически упражнения, защото при ускорено дишане ще изхвърлите въглеродния двуокис от алвеолите. Упражненията ще ви освободят от стреса и напрежението, което сте натрупали по мускулите и мозъка. Тялото ще стане по-еластично, ще имате лекота и ще спите добре.
  •  Излизайте веднъж седмично в планината, където средата е стерилна, без болестотворни организми и с много кислород в абсолютно чистия му вид.
  • Пийте настойка от шипка. Няма друг продукт, който да съдържа толкова витамин С, колкото шипката.
  • Не спорете ожесточено, защото това унищожава нервните ви клетки, които не се възстановяват.
  • Смейте се и се радвайте на живота.
  • Изпитвайте удоволствието на секса и никога не казвайте, че остарявате.