Национална кампания за безплатни прегледи и тестване за кожни алергии с фокус върху последиците от COVID организира Българското дерматологично дружество. Консултациите ще се провеждат от 5 до 9 декември. В първите два дни ще се слагат и тестови ленти за различните видове алергени, а резултатите ще се отчитат в края на периода.

В кампанията на доброволни начала ще участват дерматолози от София, Плевен, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе. За включване в безплатните прегледи е необходимо само предварително записване на телефони, обявени на сайта на дружеството.

По време на пандемията екземата поради носенето на ръкавици и непрекъснатия контакт с дезинфектанти е най-честата диагноза, поставяна от кожните лекари. От нея са засегнати двама от трима медицински специалисти, но е проблем и за много други хора, каза д-р Гриша Матеев, председател на БДБ.

Фактор за хронифициране на екземите е, че веднъж възбудени, те имат склонност да се самоподдържат.

В годините на пандемията сериозно се влошава и състоянието на страдащите от акне при продължителното носене на маски и навлезе терминът “маскакне”, каза доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

Отделно 20% от хората страдат от уртикария - под остра или продължителна форма, често провокирана от стрес, изтъкна доц. Румяна Янкова от университетската болница “Пълмед”. Тя напомни и една от неочакваните късни кожни прояви при някои хора след ваксинация. Докладвани са любопитни случаи на временни отоци в зони с поставени филъри.

Наред с това обаче 60 на сто от преболедувалите COVID търсят лекар заради косопад. Оплакването не е в кръга на алергичните прояви, но води най-много пациенти в дерматологичните кабинети

Косопадат продължава поне 3 месеца. Зачестиха случаите, при които се задържа и над 6 месеца, обясни доц. Казанджиева. Разреждането на коса се дължи на незрелост на поникващите косми – от фаза на развитие те преминават направо към фаза на почивка и падат. Причините са високата температура, стресът, противосъсирващите кръвта лекарства, които често се предписват при коронавирусната инфекция. Всъщност и при други инфекциозни заболявания се наблюдава подобен процес - косата е много чувствителна на промените по време на температурни състояния и психическо напрежение.

Разреждането на косата е по-често при жените или най-малкото те по-често го забелязват. Характерно е засягането на зоната в центъра на скалпа и на слепоочията.