Ако отслабването ви се струва непосилно и постоянно отлагате тази задача, трябва да знаете, че има начин то да стане без лишения. А процесът може дори да бъде забавен. Здравословно отслабване може да постигнете с помощта на балансиран хранителен режим и разнообразни активности. С тях може да постигнете желаното от вас тегло и да подобрите здравето и тонуса си.

Може ли да се отслабва здравословно и с удоволствие?

Сигурно дълго сте умували как да отслабнете без изтощителни диети, които ви карат да намразите света, а упражненията във фитнеса ви се струват направо изтезание. Другата задача, която се опитвате да решите, е как да стане така, че ефектът от свалянето на излишните килограми да бъде дълготраен. Повечето хора с наднормено тегло са скептични към получаването на удовлетворителни отговори на тези въпроси.

Точното решение на тези проблеми знаят специалистите от екипа на програмата за здравословно отслабване. В Банско намаляването на килограмите става, без да подлагате организма си на гладуване. Естествено, за по-добър ефект е необходимо и движение. За разлика от еднообразните изморителни тренировки, в този случай физическите активности освен ползи носят и удоволствие. Програмата предвижда преходи в красиви планински местности, танци, йога, гимнастика и др.

Времетраенето за участие в програмата е по избор - 7 или 14 дни. Крайният резултат, освен в отслабване, се изразява в значими ползи за здравето: намаляване на оплакванията от главоболие и нарушения на храносмилателната дейност, повишаване на жизнената енергия и др.

Програмата за здравословно отслабване е предназначена за всички, които искат не само да намалят теглото си и да го задържат, но и да променят начина си на живот. Няма ограничение за възраст, а единственото изискване е лицата до 18 години да имат придружител. 

Балансирано хранене

Менюто редукция има за цел ефективно отслабване със значителен здравословен ефект. То е базирано на средиземноморския модел на хранене, който е доказал своето отслабващо и здравословно действие. Този хранителен режим е подходящ за прилагане при всички степени на наднормено тегло и затлъстяване. Предвидено е четириразово хранене с вкусни ястия, сервирани в изискана обстановка.

В хранителния план се използват въглехидрати със среден и нисък гликемичен индекс. Това дава възможност за поддържане на здравословно ниво на кръвната захар, което от своя страна позволява засилено използване на собствените мазнини. Програмата за здравословно отслабване предвижда ограничена консумация на храни, причиняващи задръжка на телесни течности.

Менюто се основава на повишена консумация на растителни храни, съдържащи ензими, от които зависи по-доброто усвояване на различни макро- и микронутриенти. Здравословното отслабване е резултат от постигането на калориен дефицит, който осигурява използване на собствените мазнини.

Менюто може да бъде избирано между варианти с 1 250 ккал или 1 650 ккал. Това зависи от индивидуалните ви показатели и вашите желанията. Целта е да се намали теглото с дълготраен ефект, като се намали общото количество храна, но без гладуване и лишаване на организма от жизнено важни нутриенти. Освен полезни вещества, менюто включва разнообразни и вкусни ястия, приготвени с биопродукти от региона.

Обръща се специално внимание на специални изисквания към храната, свързани с алергии и хранителна непоносимост. Разработени са също менюта за вегетарианци и вегани. Продуктите преминават щадяща кулинарна обработка, при което се запазват максимално полезните им свойства. През цялото време е осигурена трапезна вода.

Какви активности предвижда програмата?

Наред с диетата здравословното отслабване изисква и много движение, защото физическите занимания са не по-малко важни за крайния резултат. 

Лечебната гимнастика е част от ежедневния режим. Изключение правят дните, когато всички се отправят на целодневна екскурзия.

Пет пъти седмично се провеждат горски или планински преходи с водач. Има възможност за избор от две нива на натоварване – леко и умерено. Веднъж седмично има възможност за уникално приключение - конна езда.

Пет пъти в седмицата във вечерните часове се организират народни или латино танци с инструктор, в които всички се включват с удоволствие.

За релакс участниците в програмата могат да ползват закрит биобасейн, басейн със соли от Мъртво море, джакузи, сауна, парна баня и други полезни и приятни водни процедури.