Коприната помага на косъма да остане хидратиран и да не се заплита - ползвайте копринена възглавница и препаски тип скрънчи, съветват лекари и стилисти

По време на ковид пандемията и работата вкъщи много жени изоставиха грижата за външния си вид, набързо стягаха косите си с ластик или ги опъваха на опашка.

Грешка, казва лондонският хирург по присаждане на коса Фуркан Раха. Това уврежда корените и води до косопад и дори алопеция. Лекарят посочва редица невинни наглед навици, които оказват пагубно влияние върху фоликулите, от които расте всеки косъм.

Стягането с ластици

с течение на времето може да причини значителни щети на косата. Сред основните причини за траен косопад е напрежението върху космените фоликули, причинено от стегнати прически, обяснява д-р Раха.

“Това се нарича травматична (тракционна) алопеция, която е различна от другите видове косопад, които имат генетичен произход. Тук причината е увреждане на косъма, предизвикано най-често от силен опън”, обяснява д-р Раха.

В такива случаи косата се накъсва, допълва известната стилистка Лиса Лаудат. Тя препоръчва да изхвърлите до един стегнатите ластици и да ги замените с копринени препаски за коса тип скрънчи, в които също има ластик, но много по-хлабав. Те не опъват болезнено и могат да се ползват както през деня, така и през нощта. Коприненият аксесоар предпазва скалпа от увреждане и помага да се избегнат прегъвания на косъма и заплитане.

Корените се увреждат и дори унищожават и от продължително стягане на плитки и от прически тип “расти”.

Злоупотребата със сух шампоан

също не е за препоръчване. В него има съставки, които абсорбират мазнините като пропан и бутан, характерни за много аерозоли.

“Те правят косата да изглежда по-чиста и ако ги ползвате от време на време, не създават проблем. Но при постоянна употреба изтъняват и изтощават косъма”, обяснява Фуркан Раха. Докато другите козметични продукти за коса веднага се отмиват, сухият шампоан остава в корена дълго време, поразява фоликула, въздейства на растежа и не бива да се използва всеки ден, допълва той.

Прекаляването с алкохол

има индиректен ефект върху косата, за който малцина се досещат. То води до дехидратация, която изсушава фоликулите. С времето може да повиши и киселинните нива в тялото и да повлияе на усвояването на протеина, казва хирургът. Ако пиете алкохол, погрижете се да не се обезводните, като го редувате с много вода.

Спането на неправилна възглавница

също е лоша новина за здравата и гъста коса. Купете си копринена калъфка – тя е добра инвестиция, съветват специалистите. Според Лиса Лаудат коприната помага на косъма да остане хидратиран, да се запази естествената мазнина и да се предотврати накъсване. Върху такава възглавница косите не се чупят и заплитат и после няма нужда да ги дърпате болезнено с гребен, за да ги приведете в ред. Коприната е особено препоръчителна за хора с къдрава коса.

При тънка и рядка коса най-добрият начин да постигнете буйна грива са изкуствените кичури, казва стилистката Лаудат и твърди, че

екстеншъните с клипс не увреждат скалпа

Удълженията с щипки са ключови за плътен, обемен вид, без да увреждат косата в дългосрочен план, уверява тя. Срешете косата си старателно, след това я разделете на части и вдигнете сектор от нея на тила с щипка, за да не пречи. Отдолу поставете изкуствения кичур и щракнете клипса. Така можете да поставите един или няколко реда екстеншъни. Препоръката е да се ползват по-малки кичури – ефектът е по-добър.

Липсата на витамини и минерали

се отразява зле на състоянието на косата – те са важен фактор за здравословен растеж и качество. Д-р Раха предупреждава, че добавките трябва да са съобразени със специфичните нужди на пациента. Ако например жената е в менопауза, подходящи са гинко билоба и витамин B комплекс. При косопад от стрес трябва да се наблегне на биотин, цинк, витамини А и C.

Лекарят обяснява, че те могат да подобрят здравината и обема на косата, но “не бива да се очакват чудеса”.

Плазмотерапията срещу косопад

дава добър резултат при оплешивяване, казва д-р Раха. При тази кратка и лека процедура от пациента се взема малко количество кръв (около 10 мл) в епруветка, която после се обработва в центрофуга. Получава се богатата на тромбоцити плазма, съдържаща стволови клетки и растежни фактори, която се инжектира в скалпа. Тя регенерира “спящите фоликули”, стимулира активността им и насърчава растежа на косата. “След шест седмици повечето ми пациенти започнат да забелязват ефекта и съобщават за по-плътна и качествена коса”, уверява лекарят.