„В аптечната мрежа липсва лекарството за диабетици „Новорапид”. Този вид инсулин влиза в списъка с лекарства, които се изнасят от страната. Лекарството не фигурира в списъка, който забранява износа на дефицитни лекарства.”.

Това каза пред NOVA NEWS Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според него вписването на лекарства в забранителния за износ списък трябва да става автоматично. Той даде пример с информационната система, в която всички, които имат отношение, подават информация.

На 9 ноември е пристигнал този вид инсулин, но лекарството все още не е налично нито в дистрибуторската мрежа, нито в аптеките.

„Липсва на пазара, защото се изнася. Проблемът не е в доставките, проблемът е, че след като се достави – изчезва”, каза Костов.

„Доставки има, но те не стигат до аптеките. Лекарството директно се изнася”, повтори той. В аптеките получават в десетки пъти количествата, нужни за инсулинозависимите в България. Периодично липсват перорални антидиабетни лекарства”, обясни представителят на „Аптечна мрежа”.

Има различни причини за дефицита на лекарства, каза той и заяви, че може специалистите да повлиаят на износа.

„Държавата има регулативна дейност – първо трябва да бъде осигурен българския пазар и след това да се изнася. Ако е паднала потребността на лекарството под 60%, попада в списъка за лекарства, които могат да бъдат изнесени. Системата, която определя този списък, има „вратички”, каза Костов.

Аптеките зависят от дистрибуторите, поясни той и допълни: „Създадоха консултативен съвет – нали знаете, когато искате нещо да не се свърши, създавате комисия за него”.