Храненето е тясно свързано със способността ни да си почиваме добре.

Ако приетите хранителни вещества не са достатъчни, може да бъде трудно да заспите. Освен това е по-вероятно да се събуждате често през нощта.

За да избегнете недостиг на основни хранителни вещества, не забравяйте, че е важно да осигурите разнообразие в диетата си. Колкото повече различни храни са включени в режима, толкова по-малка е вероятността да се получи недостатъчно снабдяване с някакво вещество, което е определящо за функционирането на човешкото тяло.

Витамин D

Витамин D може да се синтезира от излагане на слънчева светлина. Намира се и в някои храни като мазна риба или яйца, въпреки че осигуреното от тях количество е ниско и усвояването им не винаги е оптимално. Витамин D участва в много задачи в човешкото тяло. Освен всичко друго, той е влияе на възпаленията, което може да намали риска от развитие на хронични и сложни патологии. Дефицитът на хранителни вещества може да причини проблеми със съня, намалявайки количеството и качеството на съня.

Витамин Е

Това хранително вещество се отличава със своя антиоксидантен ефект. Витамин Е неутрализира образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите, като по този начин помага за предотвратяване на стареенето и увреждането на клетките. Дефицитът на този витамин може да определени последици, когато става дума за правилното функциониране на имунната система. В допълнение, поддържането на нивата на витамин Е в адекватен диапазон, може да намали нарушенията на съня, подобрявайки качеството му.

Витамин C

Витамин С е друг витамин, който действа като антиоксидант. Освен това участва в усвояването на желязото и в имунната функция. Той дори е в състояние да стимулира синтеза на колаген, което насърчава здравето на тъканите. Адекватният прием на този витамин също е свързан с намаляване на сънната апнея - проблем, който причинява дискомфорт и увреждане на централната нервна система. Добавянето на витамин Е и С в ежедневието ви гарантирано ще доведе до по-добър нощен сън.

Витамин B6

Витамините от групата В е широка. Въпреки това, почти всички от тях участват в регулирането на нервната система, така че имат определени последици върху качеството на съня. По-конкретно, витамин B6 е необходим за синтеза на мелатонин - хормонът, който регулира циклите на сън и събуждане, осигурявайки по-добра нощна почивка.

Витамин B12

И накрая, ще говорим за хранително вещество, което се съдържа само в храни от животински произход, витамин В12. Това са черен дроб, телешка кайма, прясно и кисело мляко, яйца и други. Той не само е необходим за правилния синтез на червени кръвни телца, но поддържането на адекватните нива от него успява да подобри качеството на почивката. Той е необходимо хранително вещество за регулиране на биологичния часовник, което подобрява хормоналните циркадни цикли, съобщи "Вести".