Музикалната терапия намалява горещите вълни и унинието

По време на менопаузата жените трябва да премахнат от менюто си шамфъстъка, обикновения фъстък, слънчогледовото олио. Добре е и да намалят консумацията на грозде, смокини, сладки праскови и да сведат до минимум сладкишите и червеното месо, съветват диетолози във в. “Дейли мейл”.

“Много пациентки се оплакват, че лекарите бързат да им предпишат хормонална терапия, а най-ефективният начин да се контролират симптомите на критическата възраст са храненето и начинът на живот”, казва диетоложката Кейт Люелин-Уотърс. Тя препоръчва да се увеличи консумацията на фитоестрогени - съединения в растителните продукти като зеленчуци, плодове, някои зърнени и бобови храни. Полезни са ябълките, морковите, целината, както и копър и магданоз.

Жените в менопауза трябва да добавят към диетата си мастни киселини омега-3 чрез тлъста риба, хайвер, малко месо от дивеч. Помагат също ленено семе и чия, които съдържат повече омега-3 от сьомгата.

Около климакса много дами качват килограми и трупат мазнини, защото  развиват инсулинова резистентност. А затлъстяването води до проблеми като високо кръвно налягане, висок холестерол и висока захар, онкозаболявания. Това  може да се избегне, като се спазват определени хранителни правила.

Задължително е да се ограничат “бързите” или простите въглехидрати,

които веднага се абсорбират в кръвта. Това са сладкиши, кифли, бухти, безалкохолни напитки, плодови сокове, бонбони, сладолед.

Съветът към пациентките в менопауза е да намалят храните, богати на омега-6, като слънчогледово олио, фъстъци, както и животинските мазнини. Да не посягат към изпотяващи люти подправки.

Не се препоръчват плодове с високо съдържание на фруктоза – грозде, нектарини, мандарини, череши, нар, смокини, както и всички сушени плодове. Максималната порция фрукти и горски плодове не бива да надхвърля 200 грама на ден.

Заради възрастта и хормоналните промени силно трябва да се свие  консумацията на червено и преработено месо, колбаси, бекон и други консервирани храни.

Не се препоръчва включване на мляко в менюто - в менопаузата тялото развива онкогенни свойства, които увеличават риска от рак. Алкохол над чаша вино на ден също усилва симптомите. Добре е да се пие повече вода.

Според д-р Люелин-Уотърс след 50 г. жените трябва да наблегнат върху зеленчуковата храна. Препоръчителни са и ястията с устойчиво нишесте - ориз, леща, бял боб, картофи. Отдайте предпочитание на сложните въглехидрати, с които са богати червените зеленчуци, бананите, бобът, кафявият ориз, нахутът, пълнозърненсти храни.

Ако нямате алергия към яйца, консумацията им е допустима. Подходящи са и ястия, съдържащи ферментирала соя. При заболявания на женската репродуктивна система обаче (маточни фиброиди, ендометриоза, онкологични заболявания) соята не се препоръчва.

Критическата възраст е съпроводена с ред неприятни симптоми – топли вълни, потене денем и нощем, безсъние, депресия. Диетоложката уверява, че те може да се тушират без лекарства. Изследване на 17 500 жени през 2012 г. е показало, че тези, които наблягат на плодове, зеленчуци, фибри, соя, физически упражнения, намаляват с 20% последствията от спирането на менструацията.

Натуралните елементи също помагат. Витамин Е например облекчава топлите вълни от нарушената активност на ендорфините в мозъка. Той подобрява кръвоснабдяването на вагиналната стена, когато се приема повече от четири седмици, казва диетологът.

Витамин С в комбинация с хесперидин (флавоноиден глюкозид) има

мощно антиоксидантно действие

и укрепва капилярите, което също може да предотврати горещите вълни.

Гама оризанолът, извличан от маслото от оризови трици, стимулира ендорфините и растежа на чиста мускулна тъкан. Той има мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, понижава холестерола и триглицеридите. Действа положително и при жени с хирургически предизвикана менопауза.

Растението аврамово дърво или Дърво на целомъдрието балансира хормоните и повишава лутеинизиращия хормон (LH) - един от основните, които контролират репродуктивната система. Терапиите с хранителни и билкови добавки обаче задължително изискват консултация с лекар.

Физическата активност играе огромна роля, категорична е Кейт Люелин-Уотърс. “Редовното раздвижване - най-малко 30 минути разходка на ден,  намалява честотата и тежестта на горещите вълни”, казва тя. Освен това упражненията могат да премахнат нуждата от  хормонозаместителна терапия. Проучване показа, че жените без горещи вълни правят гимнастика  3,5 часа седмично.

Пушенето увеличава риска от ранна менопауза и го удвоява при дами между 44-55 години.

Наскоро учени потвърдиха с тест необичаен начин за облекчаване на симптомите, съпътстващи менопаузата – музикална терапия. На жени от 40 до 65 години, които не са имали менструация от поне 12 месеца, е пускана музика в продължение на 6 седмици на 18 сеанса от по 15 минути в тиха комфортна атмосфера. Всички са потвърдили значително намаляване на неприятните усещания, особено топлите вълни и потиснатото настроение.