Забравете за цигарите, не прекалявайте с алкохола, изхвърлете мазните храни

За хората със сърдечносъдови проблеми и особено за тези, преживели инфаркт, най-важното е да се отърват от лошите си навици и да се научат да живеят здравословно. На първо място трябва да се откажат от тютюнопушенето.

Сърдечният удар не е звънец, предупреждаващ за това, а оглушително дрънчене на аларма. Ако човек е пушил преди инфаркта и не е спрял цигарите след това, той може да не пита за кого бие камбаната.

Няма нужда да се напомня за пореден път, че непушачите живеят по-дълго. Между другото, след сърдечен удар тези, които не пушат, живеят почти два пъти по-дълго. Същото може да се каже и за друг вреден навик - злоупотребата с алкохол. Но ако цигарите трябва да бъдат категорично забравени, тук е необходимо човек да се сбогува само с прекалената употреба на алкохол.

Не бива да си отказва чаша вино, от време на време чаша уиски или водка - но не повече! И преди това е добре да получи разрешение от лекаря си. Факт е, че малките дози алкохол дори могат да бъдат полезни, докато високите ще навредят сериозно на сърцето, което вече е пострадало.

Приятно е човек да прекарва свободното си време във фотьойла, гледайки телевизия. Но ако телевизорът замени разходките сред природата, това вече не е добре. Ето защо е полезно свободното време да се раздели между гледането на телевизия и ходенето пеша в парка или още по-добре в планината. И това вече не е въпрос на "удоволствие", а на необходимост за хората, прекарали инфаркт.

Откажете се от майонеза, масло, тлъсти меса, сирене и извара. Една от основните причини за инфаркт е високият холестерол и някои мазнини в кръвта. Ако холестеролът остане над нормата след сърдечен удар, рискът от повторни сърдечни удари се запазва.

Само рязкото намаляване на броя на храните, богати на холестерол и мазнини от животински произход (в идеалния случай ограничаването им), го довежда до нула. Изключете от менюто си масло, мас, майонеза, тлъсти меса, мляко, заквасена сметана, сирене, извара.

Наблегнете на храни, които съдържат малко или никакъв холестерол. Здравословното хранене включва повече консумация на зеленчуци и плодове, не забранява постното месо, постната риба и морски дарове, както и пилешкото месо.

Друго изискване за разумна диета е да се намали употребата на сол. Това ще помогне за поддържане на нормално кръвно и ще ограничи сърдечната недостатъчност. Ако мислите, че тези изисквания са трудни за спазване, грешите. Струва си да опитате и много бързо ще откриете, че тялото ви лесно и без проблеми свиква със здравословната и вкусна храна.

Редовно вземайте предписаните ви лекарства.

След като човек преживее инфаркт на миокарда, трябва да направи всичко възможно, за да не се повтори. Без лекарства това е невъзможно. Те трябва да се приемат правилно. Тоест постоянно, без прекъсване и само тези, предписани от лекаря.

Почти всеки пациент след инфаркт трябва да пие в малки дози аспирин. Ако лекарят прецени, може да се вземат и лекарства за понижаване на холестерола (статини). Важно е да не се прибягва до самолечение. Неразумното спиране на предписаните лекарства или промяна в дозировката им може да доведе до сериозни последствия.

Следете кръвното налягане.

Нормалното кръвно налягане е най-важният показател за добра сърдечна дейност. Ако то е повишено, сърцето по-трудно се справя със стреса. А след инфаркт - многократно по-трудно. Набавете си апарат за измерване на кръвното налягане и измервайте налягането веднъж или два пъти на ден, за предпочитане по едно и също време. Независимо от възрастта, стойностите на кръвното налягане не трябва да надвишават 140/90 mm Hg. Ниското налягане не е толкова опасно, ако не ви кара да чувствате внезапна слабост и замаяност.

На какво още да обърнете внимание.

Освен кръвното налягане добре е да се следи периодично и пулсът. В покой той ще е някъде около 50 - 60 удара в минута. Следете също и телесното си тегло. Опитайте се да отслабнете, ако имате наднормено тегло. Най-малко два пъти годишно правете кръвни изследвания за холестерол и мазнини в кръвта (обикновено холестеролът не трябва да надвишава 5,2 Ц 6,2 mmol/l).

Живейте пълноценно.

Инфарктът е сериозен проблем, но животът не спира. След като излезете от болницата, помислете дали можете да се върнете на предишната си работа. Важно е да имате работа, но степента на натоварване трябва да е различна. И се опитайте да наситите живота си с повече удоволствие. Не се затваряйте у дома, ходете на театър, бъдете повече сред природата. Чудесно е, ако вашият слединфарктен начин на живот се приема и споделя с вас от близки хора. Не се страхувайте да спортувате. Разбира се, не си струва да се стремите към подвизи и да поставяте рекорди, но не бива да се обездвижвате. Пътуване, дълги разходки, спорт - всичко това е полезно. Добре е да имате лекар, с когото може да се консултирате по всички въпроси, които ви интересуват.