Рискът от миокардит - възпаление на сърдечния мускул, е седем пъти по-висок при заразяване с COVID-19, отколкото при поставяне при ваксина срещу инфекцията, съобщи електронното издание Юрикалърт, като цитира изследване на учени от университета на щата Пенсилвания, цитирано от БТА.

Страдащите от миокардит могат да изпитат болки в гърдите, задух или да имат неравномерен сърдечен ритъм. При тежките случаи възпалението е възможно да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт.

"Нашите констатации показват, че рискът от миокардит при заразяване с КОВИД-19 е много по-голям, отколкото при поставяне на ваксина", казва д-р Навя Волети от изследователския екип. "В бъдеще ще е важно да се наблюдават потенциалните дългосрочни ефекти при тези, които развиват заболяването".

То е едно от усложненията при инфектиране с вируса SARS-CoV-2. Въпреки че ваксините намаляват тежките симптоми на КОВИД-19, сърдечни проблеми се свързват с някои от иРНК препаратите – особено случаи на миокардит сред тийнейджъри.

Относителният риск от развитието на заболяването в резултат на имунизация и преболедуване досега не бе добре установен в мащабни проучвания.

Екипът от университета на Пенсилвания проведе най-голямото проучване досега. Специалистите сравняват състоянието на пациенти с КОВИД-19 – ваксинирани и неваксинирани, с такива, които не са се заразили. Данните показват, че рискът от миокардит е 15 пъти по-висок при заразени с новия коронавирус, независимо от статуса на ваксинация, отколкото при хора, които не са се сблъсквали с инфекцията.

Учените също така сравняват честотата на развитие на миокардит при тези, които са приели ваксина и при неваксинираните. Оказва се, че хората, ваксинирани срещу КОВИД-19, два пъти по-често получават възпаление на сърдечния мускул в сравнение с тези, които не са имунизирани.

Изследователите установяват, че мъжете са мнозинство (61%) сред диагностицираните с миокардит след получаване на ваксината или преболедуване от КОВИД-19.

Учените правят обстоен преглед и анализ на 22 проучвания, публикувани в цял свят от декември 2019 г. до май 2022 г. Те включват близо 58 милиона пациенти, които съобщават за сърдечни усложнения, като сред тях има ваксинирани, преболедували и незаразени с КОВИД-19.