На 5-6 изследвани един давал положителен резултат за COVID

Есенни вируси все по-често атакуват пловдивчани, като най-вече засягат децата. За това информираха лични лекари. В някои училища класовете и групите в детските градини са намалели с една трета заради отсъстващи.

"През последните две седмици заболелите деца се увеличиха. Идват най-вече с хрема, висока температура и болки в гърлото. Повечето успяват да се възстановят в рамките на 3-4 дни", обясни д-р Александър Калайджиев. Той добави, че има и случаи на COVID сред хлапетата, ако родителите им са дали съгласие за тестване.

"Малко обаче се решават. От 5-6 изследвани поне един излиза с положителен. Можем да кажем, че има скрита заболеваемост от COVID, тъй като малцина се изследват", коментира д-р Калайджиев.
Д-р Георги Цигаровски добави, че и в неговата групова практика от три седмици се забелязва увеличение на заболелите деца. Доктор Александър Калайджиев.

Доктор Александър Калайджиев.

"През последните 15 дни има двойно завишение на такива с хрема, кашлица, болки в гърлото и висока температура. И в останалите възрастови групи отчитаме ръст на заболелите. Инфекцията е вирусна, а не бактериална и минава по-леко. Добре е обаче да се потърси лекарска помощ, за да не си стигне до усложнение", препоръча д-р Костадин Сотиров. Той добави, че повечето заболели отказвали да се тестват за COVID с мотива, че ще бъдат карантинирани при положителен резултат.