"Проблемът с лесно достъпните психоактивни вещества, от които се възползват все повече подрастващи, е доста наболял. Нашите наблюдения са, че все повече и повече деца започват да употребяват", това каза терапевтът Милена Петрова пред БТА. 

Според нея в България липсва актуална статистика за размерите на проблема със зависимостите, но се предполага, че общо около 300 хиляди души са пряко засегнати от някаква форма на алкохолна или наркотична зависимост.

"Няма данни за зависимите от хазарт, интернет, секс и от поведенчески зависимости", припомни тя.

„Тревата“ е достъпна с опасни примеси, а много от децата я смятат за полезна

Според подрастващите няма никакъв проблем да се употребява “трева” и изтъкват полезните ѝ свойства и нейната безобидност в сравнение с алкохола, например. Проблемът е, че в това, което се продава в България, се слагат какви ли не други боклуци с цел да се "зарибят" купувачите да вземат все повече и повече, посочи терапевтът по зависимости.

"Децата си имат някакви заблуди, че марихуаната е чиста, което не е така", каза Милена Петрова и допълни, че "идва и следващ момент, че човек, когато пристъпи някаква граница, иска да опита и още нещо – по-опасно."

По думите й основното, което предизвиква децата към употребата на забранените вещества, е любопитството. Другото е желанието да се впишат сред останалите.

„Същото като при нас преди години с цигарите – който не пуши цигари, е малко смотан, така в днешно време е с тревата“, разказа Милена Петрова.

"Има няколко неща, които са основни за предотвратяване на склонността към зависимости – самооценката на детето, дали може да устои на натиска на средата, отношението му с родителите, способността да създава връзка с тях, това са доста ключови неща", заяви терапевтът.

Превенцията не е само да знаеш и информираш колко вредни са различните вещества, превенцията е в създаването на здравословни интереси у децата

Тя посочи, че в България схващането за превенцията е изкривено – смята се, че подобна инициатива ще представи колко са вредни различните вещества.

„Добрата превенция е да се погрижим да оформим деца със здравословни интереси, здравословни връзки с останалите, с една добра самооценка. Превенцията започва от най-ранна възраст – първото и най-важно нещо е връзката на децата с родителите. Тя се създава с един добър баланс между любов, самоуважение, самостоятелност, граници. Ако детето е прекалено притискано да прави някакви неща, ако не получава достатъчно любов, това вече предполага една лоша основа“, коментира терапевтът по зависимости Милена Петрова.

Примерът на родителите е важен, а не само насоките им за вредно и полезно

"Много е важен примерът на самите родители. В нашия център за лечение на зависимости има хора, чиито родители употребяват алкохол в сериозни количества", разказа терапевтът.

Тя допълни, че когато от центъра пуснат зависимите в отпуск, съветват родителите да ограничат употребата на алкохол, но те въпреки това понякога продължават. Самите родители нямат контрол върху собственото си поведение, а очакват децата да имат.

По думите на Милена Петрова родителите трябва да бъдат пример с поведение какво очакват от децата, а не просто да говорят за очакванията си. „Ако един родител чете, неговите деца също ще четат, дори не е необходимо да се напомня – "чети, чети". Ако детето вижда майката и бащата с книга, то също един ден ще бъде с книга. Може би ще има един период, в който се бунтува, но след това ще бъде с книга, сигурна съм“, отбеляза специалистът.

Според нея здравословните занимания на родителите – с изкуство, със спорт, почти винаги са предпоставка и децата да имат някакво здравословно занимание. Милена Петрова подчерта, че не трябва обаче да натрапваме нашите интереси на децата, просто е необходимо да ги насърчаваме да отстояват заниманията с това, което обичат, ако то носи здраве на духа и на тялото, независимо дали съвпада с нашата представа за хубаво занимание.

"Аз може да харесвам арт занимания, но детето ми – спортни, двете дейности са полезни, трябва да му разрешим да се развива там, където иска", каза Милена Петрова.

По думите ѝ много родители държат детето им да учи математика, езици, но детето може да има нужда да се занимава и със спорт или музика, но тъй като не са важни за кариерното израстване, родителите пренебрегват тези нужди на детето.

"Хубавата гимназия не трябва да е самоцел, вътрешният баланс на детето е водещото, за да израсне то със здравословна връзка с родители и среда", смята терапевтът и добави, че "добрият контрол между свобода и ограничения, цялото това нещо, направено с любов, е основното в превенцията."