• Два пъти повече ротавирусен гастроентерит тази година, спрелите доставки на ваксина може да са причината
  • Учебната година обаче тръгва спокойно - няма пик на зарази при децата

Средно между двама и петима пациенти с гадене, температура и болки в тялото приемат джипитата на ден. Това засега са завърнали се от почивка на морето, които се оплакват от повръщане, диария и температура. Тя най-често е между 37,5 и 38 градуса и

продължава от четири до пет дни, придружена с отпадналост

При някои от пациентите се наблюдават болки в гърлото, а при други - кашлица, отбелязват специалистите. От вируса се разболяват както деца, възрастни, така и цели семейства.

Остра вирусна инфекция спря и звездата на художествената ни гимнастика Боряна Калейн от стартовете и на световната купа в София. Първенството у нас е и първа квалификация за олимпийските игри в Париж. Гимнастичката ни дори бе приета в болница и така се сбогува с мечтата си за световна титла пред родната публика. “В болница е с много висока температура - 39,4 градуса. Безкрайно съжалявам. По всяка вероятност има някаква вирусна инфекция. Докторът на отбора и доктор Сиракова са категорични, че тя не може да вземе участие с такава висока температура”, съобщи с голямо огорчение в сряда следобед шефката на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева.

Симптомите доста наподобявят тези на актуалните варианти на омикрон и това напряга пациентите. За първи път от 3 години обаче учебната година стартира сравнително спокойно - без COVID, след като някои по-ранни прогнози как есенна вълна ще помрачи 15 септември не се оправдаха.

Лични лекари успокояват и че като цяло се наблюдава спокоен откъм сезонни инфекции период. През минали години есенни вируси върлуваха точно в средата на септември, като поваляха както деца, така и възрастни.

На този фон обаче експертите регистрират друг тревожен тренд - повишение на заразените с ротавирусен гастроентерит.

38 случая са регистрирани само за предходната седмица,

показват данни на Националния център по заразни и паразитни болести. От началото на годината в страната са регистрирани 544 случая, докато за същия период през изминалата година заразените са били 154. Това означава, че има 390 заразени повече от миналата година, и то само на база пробите, пратени в националния център.

Причината според някои лекари може да е заради спрените доставки от ваксината срещу ротавирус през февруари тази година. През зимата

хиляди деца у нас останаха без втора доза

От Националното сдружение на личните лекари тогава изпратиха писмо до здравния министър, в което сигнализираха за липсата на ваксината. Въпреки че тя не е в задължителния календар, се прилага при близо 40% от новородените, показват данни на сдружението. Тъй като се прилага по определена схема, в резултат на отказа от българския пазар на единия вносител на препарата много деца, приели първа доза, останаха с незавършен ваксинационен курс.

У нас има два вида ваксини за ротавирус, но те не са взаимнозаменяеми. Джипитата настояха за спешни мерки и бърза доставка на нужните количества. Към днешна дата доставките на ваксината са възстановени и проблеми няма, казаха пред “24 часа” от здравното ведомство.

Ротавирусът е най-честият причинител на вирусен гастроентерит при децата. Симптомите му са температура над 39 градуса, повръщане, диария, възпаление на горните дихателни пътища - хрема, болки в гърлото, остра суха кашлица и последваща дехидратация. Засега обаче няма пик на заразените, категорични са личните лекари. През юли беше приета нова национална програма за профилактика на ротавирусите и тя се изпълнява от здравната каса и джипитата.

“Няма повишена честота на такива случаи, поне в моята практика. Но и няма месец в годината, през лятото или зимата, в който да няма настинки”, обясни пред “24 часа” зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. “В момента категорично не мога да отчета повишена заболеваемост от каквото и да е респираторно заболяване”, добави общопрактикуващият лекар.

Специалистите обаче очакват да има бум на заразени деца след началото на учебната година.

“Хората цяло лято носят вируси от морето, сега не са повече от предишни години.

Като тръгнат децата на училище, ще има повече”,

твърди инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров. Обобщава, че през лятото в детското отделение в Инфекциозната болница, където е началник, е имало пациенти от различни части на Черноморието, както и от Гърция и Турция. Били с повръщане, температура и диария. Чревните инфекции са причинени от различни вируси - аденовируси или ентеровируси, както и от бактерии. Те се разпространяват освен чрез водата в морето, но и чрез близък контакт. За момента обаче отделението в Инфекциозната болница е едва 1/3 пълно, каза Мангъров.

С лятото си отива и опашката на коксаки вируса, който се разрази

и тази година сред децата. Най-често коксакивирусната инфекция протича с грипоподобни симптоми и преминава, без да се предприема специфично лечение. В някои случаи обаче болестта засяга кожата, храносмилателната, дихателната система, мускулите и сърцето. Заразата се предава по въздушно-капков път най-често в детски градини и ясли. От нея обаче

се разболяват и възрастни със слаба имунна система. В такива случаи болният вдига до 40 градуса температура,

има силно главоболие, гадене, повръщане и болезнени рани в гърлото, които правят храненето и пиенето дори на вода болезнено. Появяват се и обриви по ръцете, краката, лицето, а понякога по главата и интимните части. Затова болестта, причинена от коксаки вируса, се нарича “ръка, крак, уста”. Пациентите са най-заразни през първата седмица на заболяването. Неусложнените случаи отзвучават в рамките на около седмица, а по-тежките до 10-14 дни.

СЗО за първи път видя края на пандемията

От 15.IХ: без маски и тестове, остават дистанцията и дезинфекцията

За първи път от избухването на пандемията от COVID-19 през 2020 г. Световната здравна организация излезе с оптимистична прогноза, че скоро може да приключи.

“Светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията от COVID-19”, заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. В същото време той призова държавите да не намаляват усилията си за борба срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

“Все още не сме стигнали дотам. Краят на пандемията обаче наближава", заяви шефът на СЗО пред репортери на виртуална пресконференция.

Този коментар е най-оптимистичният от страна на здравната агенция на ООН, откакто през март 2020 г. тя обяви ситуацията за пандемия, коментира Ройтерс.

Вирусът, който се появи в Китай в края на 2019 г.,

погуби близо 6,5 млн. души от общо 606 млн. заразили се,

което доведе до мощни трусове в световната икономика и претоварване на системите за здравеопазване.

С изобретяването на ваксините срещу коронавируса и масовата ваксинация тежестта на заболяването намаля. В световен мащаб смъртните случаи от COVID-19 през миналата седмица са били на най-ниското равнище от март 2020 г., показват данните на СЗО.

“Въпреки това държавите трябва да разгледат внимателно своите политики и да ги укрепят за противодействие на COVID-19 и бъдещи вируси”, заяви Гебрейесус. Облекчени мерки срещу COVID обяви служебният здравен министър Асен Меджидиев преди първия звънец.

Учениците няма да са задължени да носят маски в училищата, а тестовете, които се правеха на всички деца досега, отпадат. Мерки като дистанция, дезинфекция и лична хигиена обаче ще бъдат спазвани.

Горещите първи учебни дни позволяват често проветрение на класните стаи - една от най-важните мерки срещу инфекцията, особено когато децата се събират за първи път след ваканцията.

Като превенция остава стъпаловидният график,

обяви още миналата седмица д-р Меджидиев.

Учебните часове на различните класове започват по различно време, така се разминават и междучасията. Според заповедта на министъра, където е възможно, трябва да се учи на две смени, за да не се струпват по едно и също време. Всяка паралелка трябва да има класна стая, а учениците да влизат през повече входове. Задължително е да спазват физическа дистанция както между съученици, така между учители и родители и персонала.

За детските ясли и градини препоръката е един и същи персонал да влиза в една група, потоците деца да се водят през различни входове. Психолозите, логопедите и ресурсните учители ще работят индивидуално или с малки групи.

Първия месец след старта на учебната година посещаващите училища и центрове за специална образователна подкрепа ще се хранят по график, без да се събират от различни класове.

От днес се засилва сутрешният филтър

за недопускане на ученици с клинични симптоми за COVID, както и други остри заразни болести.