Ново изследване сочи, че най-малко 17 милиона души в Европейския съюз може да са страдали от дългосрочни симптоми на КОВИД-19 през първите две години на пандемията от коронавируса. Вероятността да се сблъскат с подобни здравословни проблеми е по-голяма при жените, отколкото при мъжете, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Асошиейтед прес.

Изследването, извършено за СЗО - Европа, не дава отговор на въпроса дали симптомите, които продължават, повтарят се или за първи път се появяват най-малко един месец след заразяване с коронавирус, са по-често срещани при ваксинирани или при неваксинирани лица. Според доклада най-малко 17 милиона души са имали симптоми, които са таели поне три месеца през 2020 г. и 2021 г., сочи докладът.

"Милиони хора в нашия регион, обхващащ Европа и Централна Азия, усещат симптоми на слабост с месеци след първоначалното си заразяване с КОВИД-19", каза на пресконференция в Тел Авив регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге, предаде БТА.

Изследването показва също, че при жените вероятността да прекарат дълъг КОВИД-19 е два пъти по-голяма, отколкото при мъжете. Рискът нараства значително сред тежките случаи на заразяване, налагащи хоспитализация, сочи докладът. Една от три жени и един от петима мъже е вероятно да развият продължителен ковид, показват данните от доклада.

"Данните за това колко хора са засегнати и за колко дълго време е важно за здравните системи и правителствените агенции, за да разработят рехабилитационни и подкрепящи услуги", каза Кристофър Мъри, директор на Института за здравни измервания и оценка, провел изследването за СЗО.