Науката отдавна е доказала, че тлеещите хронически възпаления в тялото са “тих убиец”, който уврежда сърцето, води до рак, диабет тип 2, алцхаймер, артрит и много други сериозни проблеми.

Фактът, че 3-ма от 5-има души в света умират от заболявания, свързани с възпаления в различни органи, показва колко е сериозен проблемът.

Не всички възпаления са лоши. Те са два вида – остри и хронични. Първият е полезен и помага на тялото. Когато се нараним, мястото се зачервява, подува, гори и боли, защото имунната система произвежда бели кръвни телца, които обграждат, пазят и лекуват раната.

Когато обаче възпалението се проточи дълго време и имунната система продължава да изпомпва бели кръвни клетки, които удължават процеса, той става хроничен и уврежда организма.

Този синдром може да е наследствен или придобит. Но добрата новина е, че има начини опасността от него да се намали чрез промяна в храненето и начина на живот, пише Harvard Health Blog – сайтът на Медицинския факултет към Харвардския университет.

Експерти от реномираното американско висше учебно заведение наскоро публикуваха доклад на тема “Борба с възпаленията”, който описва рисковете от тях за човешкото здраве и разкрива медицинските похвати и промените в стила на живот, които могат да ви предпазят.

Ето кои според специалистите са сред най-важните мерки, които можете да вземете.

Стъпка 1: Храната е сред най-важните предпоставки за и против възпаленията. Harvard Health Blog препоръчва в противовъзпалителната диета да се включат

пресни непреработени храни без добавена захар

– плодове, зеленчуци, пълнозърнести, бобови, риба, пилешко месо, ядки, семена, малко нискомаслени млечни продукти, зехтин. Полезни са и подправки като канела, джинджифил, куркума.

Съветът е напълно да се забравят продукти, подложени на свръхпреработка, готовите пакетирани порции, хотдогът, панираните пилешки хапки от магазина, дехидратираните супи, подсладените мюсли, обработените колбаси, бисквити и сосове. Не бива да се прекалява с барбекюто и червеното месо.

Стъпка 2: Раздвижете се – това е сред най-ефективните средства за борба с възпалителните процеси. Опитайте се да практикувате аеробика 150 минути седмично (20-ина минути на ден) и добавете 2 тренировки за сила. Интензивното спортуване обаче също е опасно, тъй като повишава отделяните от клетките медиатори и така увеличава риска от травми и хронични възпаления, казват специалистите от Харвард.

Стъпка 3: Балансирайте теглото си. Вземете специални мерки за намаляване на мазнините около корема, които произвеждат причиняващи възпаления химикали.

Стъпка 4: Наспивайте се достатъчно. Безсънието не само лишава човека от енергия и работоспособност, но и стимулира инфекциите. Липсата на сън увеличава възпалителните молекули, включително цитокин, интерлевкин-6, С-реактивен протеин (маркер за възпаление, повишен при хора с риск от сърдечни заболявания и диабет) и други.

Стъпка 5: Откажете цигарите. Спирането на тютюнопушенето може да свали риска от хронични възпаления само за няколко седмици, твърдят експертите.

Стъпка 6: Намалете употребата на алкохол. Когато става дума за възпаление,

алкохолните напитки може да са и приятел, и враг,

обяснява Harvard Health Blog. “Умерената употреба на такива питиета намалява възпалителните биомаркери, включително С-реактивния протеин (CRP), интерлевкин-6 и TNF-алфа рецептор 2”, казва Карън Костенбейдър, ревматолог от Бостън. Умереното пиене е разтегливо понятие, но под него повечето учени разбират чаша вино от 140 г дневно за жените и две такива за мъжете.

Прекаляването с чашката обаче причинява възпаление на черния дроб (алкохолен хепатит). Води и до други инфекции, защото имунната система отслабва.

Стъпка 7: Борете се с постоянния стрес - в мрежата има безброй техники за това. При интензивни стресови състояния се отделят химикали, които причиняват или изострят хроничните възпаления, включително ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на сърцето и червата.