Липсва ни мотивация, раздразнителни сме и губим състрадателност

Усещали ли сте, че макар да е лято, да сте в отпуск и заобиколени от близки и приятели, не можете да се отпуснeте и да се радвате на живота? Толкова дълго сте чакали това време от годината, за да заредите батериите си, а изведнъж се улавяте, че нищо не се получава. Раздразнителни сте, претоварени от всичко и ви липсва мотивация дори да се забавлявате.

Психолози казват, че се сблъскват все по-често с такива оплаквания. Особено след пандемията много хора се обръщат към тях, изплашени, че са се депресирали и тръгнали по надолнището на психическите проблеми. Те искат да разберат дали за тях всичко безвъзвратно е свършило, или просто временно са изгубили верния път към сладостта от живота.

Според специалистите в повечето случаи става въпрос за емоционално изтощение вследствие на натрупан стрес и това е един от признаците на прегаряне. При него хората често се чувстват сякаш нямат власт или контрол върху това, което се случва в живота им. Дори обичайна ситуация може да ги изкара извън равновесие и да я възприемат като капан, защото им липсва енергия и мотивация да се справят с предизвикателствата.

Базираният в Бирмингам английски психолог Лалита Суглани наскоро публикува 9 признака, по които човек може да се ориентира дали страда от емоционално изтощение. Тя обаче направи уговорка, че са примерни и могат да са други при различните хора. На първо място според нея е усещането, че всяко нещо, което правиш, е по принуда. След това

идва уклонът

към изолация

и отбягване на срещи с хора, трудности за концентрация, раздразнителност и липса на мотивация да се върши нещо. Каквото и да предприемете, не се чувствате пълноценни, започвате да плачете неочаквано и непрекъснато сте тревожни. Изпитвате нетърпимост към другите и ви липсва състрадание.

Според доктор Суглани, макар емоционалното изтощение да е един от признаците на прегаряне, това не означава, че то е неизбежно. “Малки промени в ежедневните ви навици може да помогнат да управлявате симптомите и да предотвратите по-сериозни проблеми”, посочва тя. По думите ѝ е добре да се търси професионална помощ, тъй като чувството за безнадеждност и липсата на цел в живота могат да бъдат непосилни предизвикателства за борещите се с емоционално изтощение.

Освен това доста хора не регистрират случващото се с тях като необичайно или пък го отдават на други причини. Например имат проблеми със съня, главоболие, липса на апетит и изпитват умора. Смятат, че може да се дължи на дълъг COVID или пък на друго преживяно заболяване. Тъпчат се с всевъзможни лекарства, но не намират облекчение. Чак след продължително страдание започват да се замислят дали случващото се с тях не е продиктувано от емоционалното им състояние, и търсят източник на успокоение. Обикновено трудно го намират, тъй като емоционалното изтощение е резултат от прекомерно разтягане на обстоятелства, които често са извън наш контрол. Пандемията още повече влоши нещата, тъй като отне огромни парчета от нашия резерв от устойчивост и обърна безмилостно лупата ни от житейските към глобалните проблеми. По този начин стресовите фактори се увеличиха и намаля емоционалният арсенал на хората да се справят с тях.

“Така че първото нещо, което трябва да разберете, е какво се случва с вас. Изпитвате ли чувство на безпокойство и от какво идва то, или просто не сте уверен в себе си”, казва пред “Вог” индийският психотерапевт Алаокика Мотване. Тя подчертава, че емоционалното изтощение не е прегаряне, нито пък депресия, въпреки че може някои от признаците да са сходни. Затова е добре вашето състояние да бъде опредлено от специалист. Освен това самодиагностиката може да засили това, което чувствате, оставяйки ви в смазваща душата примка.

По думите на Мотване жените са по-податливи на емоционално изтощение. “Културната обусловеност предполага те да потискат тревогите си и да бъдат възхвалявани като справящи се с много задачи. Представата за тях е, че имат неограничени количества енергия и е срамно, ако не я демонстрират. Ако не сте най-добрата майка, която се събужда сутрин, приготвя закуска за детето си, отива на работа, на фитнес, връща се и прави вечеря за цялото семейство, вие се проваляте”, казва индийската психотерапевтка. А това води до много пагубен мисловен модел за дамите. Те не могат да допуснат, че са емоционално изтощени или прегрели. Ако случайно го направят, се чувстват виновни за своето състояние и търсят причините в себе си, което е грешна стратегия. Също така се стремят към бързи решения, които често са невъзможни, тъй като става въпрос за премахването на обстоятелства и големи житейски предизвикателства. Все неща, които не се преодоляват с наръчник от пет точки, а е необходима дългосрочна стратегия. “Мога да ви дам съвет от пет точки за това как да спите по-добре, но не и как да се справите с емоционално изтощение”, казва Мотване. За да се намери работещо решение,

на първо място

трябва да

се определят

източниците на

стрес и да бъдат

минимализирани

След това да се обърне внимание на емоциите, които ни завладяват всеки ден, и дали успяваме да ги контролираме.

Експертите съветват да се научите да дишате дълбоко, докато анализирате чувствата си. По този начин в тялото влиза повече кислород и чувството за умора намалява. Друг трик е да си поставите някаква близка цел и да фокусирате енергията си върху нея. Така ще компенсирате липсата на мотивация и ще се отървете от черните мисли, че с нищо не се справяте. Много важен момент е да спрете да се опитвате да контролирате всичко и да се научите да се обичате такива, каквито сте. Това ще ви помогне да възприемате случващото се около вас като нещо нормално и да го разбирате по-добре, а също да имате и по-оптимистичен поглед върху нещата, което е част от пътя към връщане на емоционалното ви равновесие.