Великотърновската болница продължава традициите си да привлича млади доброволци. 24-годишната студентка Анна Кирилова от Медицинския университет в София влезе в болница ’’Д-р Стефан Черкезов", за да придобие реален опит, който ще й бъде полезен в бъдещата й кариера на медик, предадоха от лечебното заведение.

Тя е доволна, че има възможността да прекара време в болницата, защото по време на Ковид пандемията контактът на студентите с пациентите доста се е ограничил. "Бъдещата ни колежка е решителна и амбициозна. Желая в болница ’’Д-р Стефан Черкезов’’ да има млади лекари, с положителен заряд и сили за работа. Насочихме я към Спешното отделение, за да може за кратко време да се запознае с максимално много случаи. Надявам се да се чувства като част от екипа и това да я ентусиазира и вдъхнови още от сега да се посвети на медицинската професия. Ще се радвам да продължи с дейността в Спешното отделение като лекар", посочи директорът на болницата д-р Красимир Попов.

Анна е завършила Езиковата гимназия във Велико Търново. Тя е избрала да следва в Медицинския университет в София. Насочила се към професията, въпреки че в семейството й няма лекари. ’’Харесвам страната ни, затова без колебание избрах да уча медицина в България и да работя тук’’, казва тя. Ежедневието на Анна е доста динамично. Тя или е на работа, или на стаж в университета, или се подготвя за изпити. За да се издържа, Анна е работила две години в хематологията в ’’Софиямед’’. Решила е да бъде доброволка в болницата, за да разбере каква на практика е професията, на която ще се посвети.
Анна е избрала болницата във Велико Търново, за да успее да съчетае времето прекарано с близките си и същевременно да трупа нужния професионален опит през ваканцията. Студентката разказа, че помага с триажа на пациенти, но има желание да се включи и в други манипулации.
Анна сподели, че се е запознала с разнообразни патологии и е видяла най-различни случаи – епилептичен гърч, ухапвания, травми на опорно-двигателната система, шиене на разкъсно-контузни рани, патологии от сърдечно-съдов произход. ’’Пациентите, когато биват изслушвани и се доверят на лекаря, процесът по диагностика и лечение става значително по-лесен. Радвам се да видя, че лекарите, специализантите и останалата част от екипа в болницата работят бързо, организирано и сплотено. Според мен това се отразява и върху чувството за сигурност и доверие на пациентите", сподели тя. Анна е категорична, че иска да бъде лекар. Според нея в тази професия на първо място трябва да си човечен, да не спираш да се усъвършенстваш, да се отнасяш с уважение и дискретност към пациентите. ’’За мен е много важно при общуването с болен да не забравям, че пред мен стои човек, който извън болницата има своя история, живот, близки, работа и мечти. Това ме мотивира още повече да бъда полезна.’’ За нея финансовата страна на професията е важна, но на първо място е отношението към лекарите и екипа. Младата специализантка вярва, че новото поколение медици трябва да се ангажира в процеса на работа и да се обучава практически. ’’Често на нас се гледа като на добре дошло ново попълнение в графика за следващия месец, което ни демотивира. Вярвам, че доброто бъдеще на медицината в България, започва от всеки един от нас’’, допълни Анна. 
’’Близките ми приятели се учудиха, че съм избрала по-малък град за доброволчество, тъй като в София има по-голям избор на болници със Спешно отделение, но се зарадваха и ме подкрепиха. Искрено се надявам и приканвам повече млади колеги да помогнат на медиците и в по-малките градове, дори и да е под формата на стаж, доброволчество или работа.’’, коментира тя.

Анна Кирилова
Анна Кирилова