17-годишният граовски славей от Перник, Цвети Страхилова, е загубила битката за живота си. Момичето, което обедини не само родния град, но и цяла България, в каузата да живее, е издъхнало, съобщи във Фейсбук Ники Кънчев.

Цвети беше болна от рак на кръвта, остра лимфобластна левкевмия, а сестра й Деси, само на 13 години, дари костен мозък, за да я спаси.

Операцията в Германия бе поета от Здравната каса, а средствата от благотворителния концерт и даренията на хората бяха използвани за престоя на момичето там. След лечението в Германия състоянието на момичето се е подобрило. Цвети даже е пяла на концерт с детския ансамбъл "Граовче" през юни. Докато болестта не се е завърнала с гръм и трясък.

Именно Ники Кънчев пръв разказа историята на граовския славей публично и призова хората за финансова помощ.

"Застигна ме черната вест, че ей това Слънце, Цвети Страхилова от Перник си е тръгнала от нашия свят. Цвети е загубила дългата борба с рака. Това е момичето, което обедини цял Перник, цяла България и миналата година на стадиона в града на 23 юни организирахме голям концерт в нейна подкрепа. Стекоха се хиляди и протегнаха ръка това момиче да живее. Хиляди непознати помогнаха на Цвети, а Перник застана като щит зад своето дете", написа журналистът, лично ангажиран с битката за спасението й.

"България се трогна от историята й, защото по-малката й сестричка Деси реши да й дари костен мозък. След лечение в Германия нещата за Цвети видимо се подобриха. Даже тази година на 8 юни тя пя заедно с децата от ансамбъл "Граовче" на детския фестивал "Арлекин". Тогава през сълзи Цвети благодари на всички за помощта. Да, ама не. Ракът не прощава. Ракът дебне зад ъгъла. Взе си едно българско дете. Едно малко Слънце. Почивай в мир, дете!", тъгува Ники Кънчев.