Жегите увеличават сърдечните, бъбречните, респираторните и психичните заболявания

Последните седем години са най-горещите в историята. Незапомнени горещи вълни измъчват Европа,   Япония,   северозападната част на Тихия океан,  Индия. В световен мащаб през последните 20 години смъртността, свързана с горещините, се е увеличила с почти 54% при възрастните. Топлите вълни връхлитат все по-често и са все по-горещи. Това създава ефект на домино за заболяванията и особено върху сърдечните, респираторните, бъбречните и психичните заболявания, които се влияят силно от температурата на околната среда. Особено застрашени са хората над 65 г., бременните, кърмачетата, малките деца, спортистите, работещите на открито, живеещите в градска среда, пациентите със съпътстващи хронични заболявания и хора, които са на терапия с диуретици и антидепресанти.

Очаква се тези въздействия да се увеличат с по-нататъшното глобално затопляне на климата. Това предупреди в публикация в “Бритиш медикъл джърнъл” екип от учени от САЩ, Канада, Австралия и Индия.

Топлинният удар е

най-очевидната проява

на претоплянето на човешкото тяло, но по-притеснителното е, че излагането на екстремни температури може да влоши съществуващи хронични състояния.

Горещата вълна е период на необичайно горещо време в рамките на поне 2 дни, често придружено от прекомерна влажност.

Горещите вълни и

дори малките повишения

на средната температура

често са последвани от

скок на заболеваемостта

и смъртността

от всякакви причини.

По-лоша от тази лоша новина са доказателствата, че в някои региони повечето смъртни случаи, свързани с прегряване, може да настъпят извън обявените горещи вълни.

Като пример учените дават анализ от Англия. Там над 90 на сто от смъртните случаи, свързани с горещините, са настъпили през периоди, в които не е имало обявено предупреждение за горещи вълни.

При здравия човек, изложен на загряване от околната среда, организмът се стреми да запази вътрешна температура около 37 градуса. Отдаването на прекомерната телесна температура обратно към околната среда става чрез периферна вазодилатация - разширяване на кръвоносните съдове, повишен сърдечен дебит и изпотяване, съчетано с чувство на жажда за подсещане да пием вода. Когато тези компенсаторни механизми не сработят, може да се стигне до топлинна болест.