Моделът Кейт Мос опитва да го прави чрез градинарство и медитация

“В момента ми е скучно да бъда себе си. Не ме кефи вече да съм извън контрол. Обичам да спя, да ставам рано, да медитирам, преди всички да са се събудили, и да държа нещата под контрол”, призна манекенката Кейт Мос в едно много откровено интервю за Би Би Си. В него тя разкри колко пъти е трябвало да се съобразява с желанията на други хора, за да стигне до модния връх, и колко негативи е понесла от това.

Тя попада в месомелачката на модната индустрия още като тийнейджърка. На 15 г.ѝ предлагат да се снима за каталог за сутиени. В един момент фотографът ѝ казва да свали модела, който представя. Оставайки гола, разбира, че нещо не е наред, и избягва. Тази случка е

доста

травмираща

за нея

и следващи пъти, когато се снима по бельо, винаги пие успокояващи. На следващата година успява да стигне до корицата на известно списание. Снимката, на която е с леко нацупено носле, е направена от известната фотографка Корин Дейн и буквално превръща Кейт Мос в знаменитост. “Спомням си как Корни ме караше да грухтя като прасе. Не исках да го правя, страдах, но в крайна сметка тези снимки промениха кариерата ми”, разказва 48-годишната манекенка.

Следват и други малки и по-големи компромиси. Спечелва си славата на момичето с кокаиновия шик не само заради изпития си външен вид, но и заради съобщенията за злоупотреба с алкохол и наркотици. Двегодишната ѝ връзка с актьора Джони Деп също се превръща в голямо изпитание. След нескончаеми купони той прекратява отношенията им през 1998 г., след като осъзнава, че тя е станала зависима дори от него. Опитвайки да сложи край на пристрастяванията си, Мос на няколко пъти се лекува в лондонски клиники, особено след като ражда дъщеря си Лайла Грейс през 2001 г.

Когато момичето изгрява на модния подиум преди няколко години, един от основните съвети, които получава от майка си, е да не прави неща, ако не се чувства комфортно. Същото правило прилага и към моделите в модната си ангенция, която основава, след като успява да се излекува от своите зависимости през 2017 г.

По време на пандемията манекенката прави още една решаваща стъпка по пътя към връщането на контрола върху живота си. Тя продава дома си в Лондон за 10 млн. паунда и

се мести в

селската си къща

в английската

провинция

Започва да се занимава с медитация и градинарство.

Стореното от Мос е наистина значимо, тъй като идва в момент, в който доста хора се отказват да планират и контролират живота си, осъзнавайки покрай коронавируса в колко непредвидим и объркан свят живеем. А и психолози смятат, че е вредно да се опитваме да ръководим с желязна ръка процесите около нас. “Спрете да се опитвате да контролирате всичко и се съсредоточете върху това, което може да промените”, пише американският терапевт Аманда Дотсън в Psychology Today. Тя съветва да свикнем с мисълта, че както светът е изпълнен с радост и любов, така и с трудности и неудобства. И просто е въпрос на време да се сблъскаме и с тях. Така по-малко ще се чувстваме изненадани и гневни, когато това се случи.

Например може да ни се наложи да приемем, че човекът, когото обичаме, никога няма да се отнася любезно с нас, че хроничното ни заболяване

няма да бъде

излекувано

или че не можем да угодим на всички и ще пропилеем живота си, ако продължаваме да опитваме.

“Признаването, че страданието е част от живота, в началото изглежда ужасно мрачно. Може да ви постави направо в екзистенциален упадък. Да се чудите какъв е смисълът от старателно изграждане на живот, когато той може да бъде толкова бързо съсипан. Защо, за бога, да се подлагате на терапии, да се храните със зеленчуци и да живеете здравословно, след като несъмнено нещо ще ви спъне, изпращайки кал в лицето ви”, обяснява Аманда Дотсън.

Затова тя съветва да се опитва радикално приемане, когато всички останали стратегии и най-добри намерения не са довели доникъде. “То е последната спирка на влаковата линия за самоусъвършенстване и съм склонна да мисля, че е една от най-добрите, защото води до голямо облекчение. Когато изпитате спокойствието на приемането, ще започнете да се чудите защо сте прекарали толкова дълго време в ритане и крещене по пътя. Това е подарък, който можете да си направите в трудни и болезнени моменти”, посочва американската терапевтка.

Радикалното приемане не означава да се откажете от добър живот и да се носите по течението, съгласявайки се с всичко, което се изправи на пътя ви. А да идентифицирате нещатата, върху които нямате контрол, и да се опитате да постигнете мир с тях. Задължително трябва да определите и проблемите в живота си, които не можете и не трябва да приемате. След като сторите това, изведнъж ще установите, че

имате много

умствена енергия

да се съсредоточите само върху това, което може да промените.

Със сигурност това не е лесен процес. Изисква сериозен анализ и честно отношение към начина ви на живот до момента, тъй като постоянното желание или нужда от контрол може да са свързани с трудности при приемане на несигурността, на травми в миналото или преживявания в детството. Например израстването в нестабилно семейство, където е трудно да се предвиди какво ще се случи след това, често води до контролиращо поведение като механизъм за справяне. Травмиращо събитие като катастрофа или нападение пък може да причини свръхбдителност, при която непрекъснато да сканирате околната среда в очакване на опасност. Опитите за контрол на всеки аспект от ситуацията е възможно да са следствие и от търсене на сигурност и предсказуемост, ако твърде дълго сте се борили със зависимости и сте се съобразявали с мнението на други хора, както се е случвало с Кейт Мос.

Тогава обикновено хората се нуждаят от много по-голяма житейска промяна, от средства за самовглъбяване като медитация и занимания като градинарство, които да ги насърчават да мислят, че както в природата, така и в живота понякога нещата са непредвидими и трудни, но ако си устойчив, няма да те засегнат толкова сериозно.