Аутопсията на тялото на австрийската лекарка Лиза-Мария Келермайер потвърди, че тя се е самоубила. Причината - медичката стана обект на атаки от страна на привърженици на конспиративни теории за КОВИД-19 и на активисти срещу ваксините, информира ДПА.

Предварителния резултат от аутопсията потвърждава версията, заяви говорител на прокуратурата в град Велс в Горна Австрия, разказва БТА. "По-специално не са открити доказателства за намеса на трети лица".

Първоначално длъжностните лица не са планирали аутопсия, но са се съобразили с искането от вчера на роднините на Келермайер.

Вчера прокурори в Бавария заявиха, че разследват заподозрян за заплахите към лекарката

Германското правителство вече изрази "дълбока тревога" във връзка със самоубийството на лекарката. Германски правителстве говорител заяви, че за канцлера Олаф Шолц е от особена важност да осъди заплахите, насилието и подстрекателството, особено когато са насочени към медицинския персонал и лекарите. Германските власти си сътрудничат с австрийските си колеги в разследването, допълни говорителят и каза, че Берлин ще се "бори срещу дигиталното насилие с всички конституционни за Германия средства и строгостта на закона".

36-годишната Келермайер беше известна с публичното си застъпничество за ваксините срещу КОВИД-19 и често се появяваше в медиите. Преди смъртта си тя заяви, че е била засипана със смъртни заплахи и станала обект на тормоз.

В петък Келермайер беше намерена мъртва в кабинета си в провинциална Горна Австрия. Няколко седмици по-рано тя затвори практиката си, като заяви, че е била подложена на масиран натиск от страна на противниците на ваксините срещу коронавируса. Лекарката е смятала е, че не е достатъчно защитена от полицията и властите и според собствените ѝ изявления е похарчила около 100 000 евро за защитни мерки.

Хиляди хора присъстваха на бдение в памет на Келермайер в центъра на Виена в понеделник.

Мъжът от Горна Бавария, който сега е обект на разследване в Германия, е заподозрян, че е заплашвал Келермайер с мъчения и убийство в имейли, съобщи баварска медийна група.