Д-р Асен Меджидиев е шеф на столичната колегия на Българския лекарски съюз, от 10 г. ръководи отделението по УНГ в "Пирогов"

Новият здравен министър д-р Асен Меджидиев е инициатор и мотор на програмата, по която водещи лекари от "Пирогов" обикалят малките населени места в страната и преглеждат безплатно деца. Кампанията "Детско здраве" стартира през 2013 г. През близо 10-те години, откакто докторите организират безплатните прегледи, стотици малки пациенти получават достъп до топ специалисти и поставената от тях навреме диагноза в много от случаите се оказва животоспасяваща за децата.

И тази година най-голямата спешна болница в страната и столичната лекарска колегия проведоха през юни кампанията за безплатни прегледи, като в екипите имаше представители на абсолютно всички детски звена в лечебното заведение – кардиолози, уролози, травматолози, неврохирурзи. 

Сред другите каузи на новия служебен министър на здравеопазването е обучението на младите медици у нас. А сред личните му изкушения - кулинарията, доверяват близки на доктора, който и в кухнята бил виртуоз също като в лекарския кабинет. 

 Д-р Меджидиев завежда отделението по УНГ в "Пирогов" от 2012 г., преди това работи като УНГ специалист и бронхоскопист в УМБАЛ "Св. Анна" (Клиниката по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия).

 Той оглавява Столична колегия на Българския лекарски съюз, като точно преди година безапелационно спечели вота на колегите си за втори мандат .

Роден е през 1968 г. в Дупница. Завършва медицина в Медицинския университет в София през 1994 г. 
Специализирал е в Берлин, в Университетска болница „Шарите”в Загреб. 

През 2012 г. защитава кандидатска дисертация по здравен мениджмънт в университет "Пенинсула", Калифорния, САЩ, а от 2014г . е професор по здравен мениджмънт там. Има около 30 публикации в областта на УНГ болести и здравен мениджмънт и многократни участия в национални и световмни форуми по оториноларингология. Участвал е в 3 световни конгреса по УНГ - в Рим, Кайро и Сао Пауло.

Сестрата на новия министър също е лекар. Д-р Даноела Меджидиева от УМБАЛ "Иван Рилски" в София е един от малкото отоневролози в България.

Д-р Меджидиев е част от лигата "Лекарите, на които вярваме" - дългогодишната кампания на "24 часа".