Нужни са редовни профилактични прегледи, защото оплаквания настъпват едва когато пациентите загубят над 50% от бъбречната си функция

Д-р Николай Димов е роден през 1990 г. в Карлово. Завършва с пълно отличие Медицинския университет в Пловдив и получава “Златен Хипократ”. Започва работа като специализант в отделението по нефрология на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, сега е нефролог там. От 2019 г. е преподавател по нефрология в Медицинския университет в Пловдив.

- Защо бъбреците са важни за живота? Каква е тяхната роля?

- Бъбреците изпълняват множество задачи в организма, които най-общо могат да бъдат групирани в три основни направления: очистват тялото от ненужни продукти; поддържат баланса на течности, йони и други; произвеждат вещества, регулиращи кръвното налягане, кръвотворенето и костната обмяна.

- Какво представлява хроничното бъбречно заболяване?

- Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) представлява трайно увреждане на бъбречната функция и/или структура над 3 месеца. Заболяването има 5 стадия. Броят на болните с ХБЗ в света нараства ежегодно - 1 на 10 души страда от ХБЗ. За България заболеваемостта е 13%.

- Каква е връзката между сърцето и бъбреците? Защо хората с хронично бъбречно заболяване са в риск да починат от сърдечно заболяване?

- Бъбреците участват във водно-солевата обмяна и в контрола на кръвното налягане. Ето защо бъбречните увреждания водят до развитие на хипертония и задръжка на течности в организма. Това от своя страна е причина за редица сърдечни заболявания - исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност. Честотата на смърт от сърдечно заболяване е около 3 пъти по-голяма при хората с бъбречно заболяване, отколкото при хора на същата възраст и от същия пол, но със здрави бъбреци. При напреднало бъбречно заболяване този риск е над 6 пъти по-висок в сравнение с хората с нормална бъбречна функция.

От друга страна, бъбречните увреждания са много чести при хора със сърдечни заболявания. Те са свързани с повишена смъртност.

- Кои хора са с най-висок риск да развият ХБЗ?

- ХБЗ може да се развие при всеки, независимо от възраст и пол, но все пак най-рискови са пациентите, страдащи от захарен диабет, високо кръвно, хора над 65 години, хора, приемащи медикаменти, които увреждат бъбречната функция (например аналгетици, нестероидни противовъзпалителни и други). Такива пациенти трябва да проследяват бъбречната си функция по-често.

- До какво може да доведе ХБЗ, ако не се лекува навреме?

- ХБЗ е прогресивно заболяване. Това означава, че без лечение бъбречната функция непрекъснато ще намалява и заболяването ще достигне до финалния (пети) стадий. Лечението на пети стадий ХБЗ е диализа или бъбречна трансплантация.

- Какви са симптомите на ХБЗ?

- За съжаление, основният проблем при голяма част от бъбречните заболявания е, че те са безсимптомни, именно на това се дължи и високият им процент сред населението. Все пак при ХБЗ могат да се откроят два основни типа симптоми и отклонения: лабораторни и клинични. Лабораторните отклонения настъпват по-рано, докато оплакванията при пациентите се появяват при вече напреднало заболяване, когато в повечето случаи са загубили над 50-60% от бъбречната функция. Такива оплаквания са обща отпадналост, тежест и болки в кръста, повишено кръвно налягане, отоци около очите или по краката, смущения при уриниране и други.

- Какви изследвания са необходими?

- Тъй като пациентите с ХБЗ рядко имат симптоми в началните етапи на заболяването, основно място заемат профилактичните прегледи. Пациентите задължително трябва да извършват ежегоден преглед при личния лекар, който включва изследване на урина и серумен креатинин. При отклонение в някои от показателите те следва да бъдат насочвани към нефролог за допълнителни изследвания, както и към ехографско изследване.

При пациентите с вече установено ХБЗ са необходими повече на брой годишни прегледи, като тяхната честота се определя според стадия на заболяването. Същите пациенти е уместно да бъдат диспансеризирани от нефролог.

- Какво бихте посъветвали хората – как да поддържат бъбреците си здрави?

- Основните препоръки за профилактика на бъбречните заболявания са ежедневна физическа активност, здравословен режим на хранене, прием на адекватно количество течности, съчетани с ежегодни профилактични прегледи. Всичко това ще допринесе за превенцията на социалнозначими заболявания като хипертония и диабет, а оттам и за предотвратяване на хронични бъбречни заболявания.

При пациентите с установено ХБЗ лечението се основава на комбинация от хигиенно-диетичен режим и медикаменти, имащи за цел да забавят загубата на бъбречна функция. Пациентите със захарен диабет и сърдечни заболявания трябва да проследяват нивата на кръвната захар и артериалното налягане и да поддържат оптимални стойности.

За повече информация, свързана с ХБЗ, посетете сайта диабет.бг.