Косопад и диабет са възможни след преболедуване

КОЯ Е ТЯ

Д-р Веселка Велкова е на 51 години, от Монтана. Тя е общопрактикуващ лекар в областния град. Също така е специалист по вътрешни и белодробни болести. За това как да различим COVID от летните инфекции и как да подсилим имунитета си, четете в следващите редове.

- Д-р Велкова, COVID се завръща с пълна сила. Как да различим заразата от летните вируси?

- Летните вируси обикновено не са с толкова грипоподобна симптоматика. Те са по-скоро хранителни токсикоинфекции, които представляват група синдроми, резултат от приема на храни, които са замърсени с различни микроорганизми, техните токсини или с някои химични съединения. При COVID също има тази симптоматика, но тя е по-специфична и не се повлиява много от стандартното лечение.

- През зимата се говореше, че COVID ще се превърне в обикновено грипоподобно заболяване. Какви са вашите впечатления - как протича новата вълна?

- След като сме в разгара на лятото, е ясно, че климатичните изменения не влияят на COVID. Необходимо е да се търси друго епидемиологично обяснение. В момента заразата протича с възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища и по-скоро със секрети от носа и трахеята. За щастие, при новия щам засега не забелязвам засягане на долните дихателни пътища у хората. От дълго време не съм диагностицирала пневмонии, което е много добър знак. На всички пациенти са им направени снимки, но не се стига до това тежко заболяване. Масово идват с изобилна секреция, хората често губят апетит и се чувстват изключително отпаднали. Някои от тях имат температура. Забелязва се, че симптомите през тази вълна се препокриват при 60% от пациентите. По-често се засягат горни дихателни пътища, след което са стомашно-чревните прояви.

- Казват, че новият щам е много заразен, но протича леко? Така ли е?

- Да, определено. Както казах дотук, нямам регистриран случай на пневмония. Новият щам е вирулентен - лесно се разпространява, но симптоматиката е лесно овладяема. Човек може да пребори заразата дори само с общоукрепващи лекарства и антиоксиданти. Според мен антибиотичната терапия е средство на избор и всеки лекар предписва антибиотик по своя преценка.

- Сега ли да се ваксинират хората, или е по-добре да изчакат до есента, защото през този сезон вирусите се обострят?

- При ваксинирането има едно стандартно правило. То е да не се поставят ваксини по време на пика или разгара на инфекцията. Но когато пандемията започна, ваксината беше като защитно лечебно средство и беше належаща. Така че тук отново трябва да се варира спрямо ситуацията. Моето мнение е, че когато пикът настъпи, не е много удачно хората да се ваксинират. Най-доброто време за това е, когато нивото на заболеваемост е ниско. Причината е, че ако сега една голяма част от хората се ваксинират, не е гаранция дали те няма отново да се заразят. Редно е ваксинацията да се направи преди критичната точка на заболеваемост.

- Преболедувалите вече заразата застрашени ли са, или могат да са спокойни през лятото?

- Голяма част от населението у нас има антитела и хората са устойчиви на заразата. Лично аз забелязвам разнообразието в пациентите ми, които идват с положителен тест за COVID. Част от тях са ваксинирани - някои са с 3 дози, а други все още нямат нито една. Има и пациенти, които са преболедували и ваксинирани. С това искам да ви кажа, че това, което се вижда в момента като клиника и тежест на заболяването, е сходно. Нивото на заболеваемост не е по-тежко от предишните години. Разбира се, има характерни особености при хора с придружаващи заболявания, при които е възможен срив в имунната система поради някакви фактори. Всичко това е много индивидуално. Например има много тежко болни хора и възрастни, които изкарват COVID леко.

- Голям брой от преболедувалите ли прекарват пост-COVID синдром и какви са симптомите?

- Оплакванията и симптомите тук също са много разнообразни - от косопад до тромбози в централното кръвообращение. Пациентите могат да получат дори и леки инсулти и инфаркти. Диабетът също е доста често срещан. При някои хора се получават язви, повишени нива на чернодробните ензими. Картината при пост-COVID синдрома е изключително разнообразна и смея да кажа, че няма правила. Продължителността на синдрома също много зависи от имунитета на човек. Често хората в добра психическа и физическа форма не са предразположен към пост-COVID синдрома, отколкото хората с високи нива на стрес, физическо натоварване или придружаващи заболявания. Напоследък чета, че учените свързват синдрома и със спецификата на кръвната група. Примерно хора с нулева група са по-афектирани от хората с останалите групи.

- Какво е най-характерно за летните вируси?

- През лятото са най-характерни стомашно-чревните инфекции. Причината за това е неправилното съхранение на храната и продуктите в горещите дни. Това може да причини и бактериални инфекции. Затова е много важно хората да знаят какво и от къде консумират, за да нямат проблеми след това, ако храната е развалена.

- Какви са първите стъпки, които могат да бъдат предприети, ако човек почувства неразположение по време на почивка?

- Ако по време на почивката си човек почувства някакво неразположение, първо трябва да си изясни на какво се дължи това. Причината е, че трябва първо да е сигурен, че няма слънчев или топлинен удар. Ако усети признаци на клинично или инфекциозно заболяване, тогава могат да се вземат мерки с антиоксиданти и имуностимуланти, докато не се стигне до компетентно лице. Аз вярвам, че хората са достатъчно разумни да различат топлинния удар. Все пак там симптоматиката се проявява от 24 до 48 часа, след което отзвучава. Усещат се отпадналост, дехидратация, срив в кръвното налягане, а при някои по-възрастни може да има и дезориентация. Ако има инфекция, тя ще ескалира и ще наложи по-сериозни мерки.

- Симптом като стомашно-чревно неразположение, който се описва като възможен при индийския щам, може ли да се обърка с друг тип вирусна инфекция?

- Всичко зависи от нивото на преценка. Винаги може да се установи дали пациентът е имал контакти с други COVID болни. След което е необходимо да се направят диференциращи изследвания, които да установят каква е причината.

- Как да подсилим имунитета си през лятото?

- Ние целогодишно можем да подсилваме имунитета си. Първо, психическата нагласа е много важна, като трябва хората по-малко да се притесняват. Второто много важно нещо е, че има изобилие от витаминозна храна, която може да допринесе за подсилването на имунитета. Силни имуностимуланти са екстрактите от смирна, куркума, а за поддържане на мускулатурата е добре да се използва л-карнитин. Това е наша собствена киселина, която се произвежда от организма ни при наличие на витамин С. Освен това през лятото не се препоръчва да се приема допълнително витамин Д, защото има достатъчно слънцегреене. Задължително е и да се приемат много течности. Силно препоръчвам повече зеленчуци, тъй като те са изключителен източник на витамини. Особено лукът във всичките си варианти. Той има алкално съдържание и ни прави по-устойчиви.