Учени класираха 20 напитки според ползата и вредата за организма

Ябълковото вино е сред най-полезните алкохолни напитки, а прекаляването с джин с тоник и некачествена бира може сериозно да увреди здравето.

Това показа изследване на екип от лондонския King's College начело с експерта по храненето Тим Спектър, професор по генетична епидемиология, пише в. “Дейли мейл”.

Експертите са класирали 20 популярни питиета по качества и отражение върху човешкия организъм. На първо място без конкуренция е червеното вино, чиято консумация в умерени количества научно доказано укрепва сърцето и удължава живота.

Изненадата в рейтинга е номер две – сайдерът, но не произвежданият масово, а качественият, приготвен по чиста домашна технология. Той е направен от 100 % прясно пресовани ябълки, а не от ябълков концентрат, няма изкуствени и вредни добавки и ферментира бавно в специални стопанства. Това го прави значително по-скъп от този в масова продажба, където

ябълковият сок е 35%, прави се от концентрат,

добавят му се оцветители и подсладители. Изследователите са наредили този сайдер, произвеждан масово, в края на класацията като свръхобработен продукт с консерванти.

Главният им критерий за полезно питие е наличието в него на полифеноли – растителни съставки с благотворно влияние върху чревната микрофлора, които намаляват възпалителните процеси в тялото, особено опасни за по-възрастните, пише в. “Дейли мейл”. 

Червеното вино за разлика от бялото съдържа изобилие от този мощен антиоксидант, защото ферментира заедно с ципата на гроздето. Същото се отнася и за ябълковото вино и крушовия сайдер.

Умерената консумация на червено вино укрепва сърцето и удължава живота.
Умерената консумация на червено вино укрепва сърцето и удължава живота.

Според д-р Спектър чаша-две червено вино или до 330 милилитра сайдер дневно са оптимален вариант за любителите на алкохолни напитки.

Трето, в рейтинга след домашния сайдер е розето, което остава в контакт с гроздовата ципа по-дълго от бялото вино. То пък е на четвърто място, защото съдържа 10 пъти по-малко полифеноли от червеното вино.

Надолу в класацията са евтината нискокачествена бира и дестилираните спиртни напитки с високо съдържание на алкохол като уиски, водка, бренди, ром, текила. Полезните растителни съставки в тях се унищожават в процеса на производството.

В дъното на таблицата като най-вреден е посочен джинът в комбинация с тоник. Въпреки твърденията, че в големи дози той пристрастява, води до нездравословно отслабване и поразява паметта, не е доказано, че джинът е по-вреден от друг твърд алкохол. Опасният  в този коктейл всъщност е тоникът – добавеният в него високофруктозен царевичен сироп

повишава холестерола и е рисков за сърцето

И други бедни на полифенол дестилирани питиета често се пият с подсладени безалкохолни като кола и лимонада, които повишават кръвната захар и килограмите. В сайта си проф. Тим Спектър съветва те да се консумират само от време на време. Предупреждава също да не се прекалява с пивото и при възможност да се избира по-качествена крафт бира, която е полезна за чревния микробиом.

Специалистът препоръчва пробиотичната напитка от комбуча – гъба от различни микроорганизми с голямо съдържание на аминокиселини. Тя е освежаваща, леко газирана, напомня на бира и я има в различни вкусове.

“Не съветвам хора, които не близват алкохол, да започнат да го правят. Но тези, които пийват с обяда или вечерята, е по-добре да наблегнат на червеното вино, сайдера и розето”, казва професoрът. Той изтъква, че полифенолите в тях

укрепват не само сърцето, но и имунната система,

ускоряват метаболизма.

Червеното вино обаче е полезно само ако се консумират под две чаши дневно. При това трябва да се имат предвид индивидуалните особености на всеки организъм, защото хората реагират различно на алкохола.