Бръшлянът поглъща вредни съединения

Растенията не са само класическа украса на жилището и офиса. Те са лесен и приятен начин да се почувстваме по-добре. Като минимум зеленото противодейства на стреса, а като максимум влияе върху качеството на въздуха и ободрява физически човека, пише сайтът за стил на живот wonderzine.com. Ето какви вълшебни функции се приписват на флората в интериора:

Памет и концентрация

Доказано е, че джунглата у дома или в службата помага на хората да концентрират вниманието си. Тестове показват, че сред богата растителност те изпълняват задачите с по-голяма точност и бързина, отколкото в празно откъм растителност помещение. Това се свързва с успокояващото влияние на природата.

Според изследване на Мичиганския университет даже незначително увеличение на зеленината в къщата подобрява паметта с впечатляващите 20%. Ако трябва например да запомните някаква важна информация, компанията на кактуси и други месести растителни видове ще ви окаже сериозна помощ. Учените са установили, че всяка дейност, провеждана в “зелени условия”, намалява симптомите на Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Настроение и възстановяване

Твърдения, че цветята носят щастие, изглежда, не е просто романтична метафора. И не става дума само за “милион алени рози” и букети, поднесени по повод. Учените са открили, че декоративните растения повишават положителните енергийни нива, помагат ви да се чувствате спокойни, отпуснати и в безопасност, а в дългосрочен план намаляват риска от депресия, свързана със стреса.

Проучване, публикувано в Journal of Health Psychology, сравнява ефекта от градинарството на открито (включително грижа за цветните лехи  на балкона) с четенето. Установено е, че тези два вида активност са еднакво ефективни за намаляване нивата на кортизол в кръвта - най-известния и мощен хормон на стреса.

Още една способност на стайните растения, която може да ви изненада, е тази, че стимулират възстановяването. Експериментите показват, че наличието на растения в болничната стая, където пациентите се възстановяват от операции, и дори красивата гледка към парка или гората от прозореца значително намаляват периода, необходим за рехабилитация.

Здравословен начин на живот

Липсата на движение може да навлече ред здравословни проблеми. Днес лекарите определят заседналия начин на живот като глобален проблем на човечеството. Но в реалния свят често загърбваме спорта от желание да спим още половин час или прескачаме фитнеса, защото закъсняваме за работа. Според специалистите човек трябва да прави 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица за здраво сърце и срещу рак, диабет, тревожност. Добрата новина е, че само половин час градинарство на терасата, в двора или на вилата изпълнява нужната норма за здравословно движение.

Чист въздух

Изследователи от Вашингтонския университет установиха, че растенията намаляват количеството прах в помещенията с цели 20%. Те са доста ефективни за отстраняване на прахови частици от въздуха и същевременно повишават нивото на влажност в стаята. Това намалява риска от алергични реакции - копривна треска по кожата кихане, хрема, дразнене в гърлото.

Проучвания на НАСА показват, че стайните растения могат да премахнат до 87% от токсините във въздуха в рамките на един ден.

Има две категории замърсители на въздуха: от външен произход (азотен оксид, въглероден оксид, въглероден диоксид, космически прах и т.н.) и от вътрешен произход. Това са предимно летливи органични съединения, които се отделят от мебели, подови настилки, бои, тапети, почистващи  препарати и други, които влияят негативно на човешкото здраве.

Всички те могат да причинят “синдром на болната сграда” - алергии, главоболие, раздразнителност, проблеми с дишането. По принцип с тях се борим чрез проветряване и мокро почистване, но зеленината също сериозно помага. Съчетавайки данни от проучвания по темата, експертите установиха, че някои растения се справят със задачата по-добре от други. На летливите съединения например най-успешно противодействат  видовете хлорофитум, драцена маргината, каучуков фикус, бръшлян, трилентова сансевиерия. Формалдехидите най-добре се поглъщат от аглаонема, Сребърна кралица и висок рапис. Душмани на бензиновите частици са аспидистра (семейно щастие), бамбукова палма, дърво на живота (Crassula ovata), ховея форстериана.

Добре е да се знаят и свойствата на растенията, с които се заобикаляте – някои са токсични. Филодендронът например съдържа кристали от калциев оксалат, отровни за хората и животните, особено за котките. Не е препоръчително на закрито да се отглеждат лилиум (крем), сингониум, олеандър, спатифилум, дифенбахия, каладиум.

Специалистите предупреждават, че растенията не бива да се приемат като  панацея за пречистване на въздуха. Дори и във всяка стая да сложите цветя, това не значи, че не трябва да я почиствате редовно от прах и мръсотия, да я проветрявате. При това стайните растения не намаляват нивото на приземния озон, смятан за основен замърсител на въздуха и наричан “слънчево изгаряне в белите дробове”, който причинява болезнено и затруднено дишане, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).