Учени от Канада и САЩ разработиха тест, чрез който може да се проследи нивото на антителата срещу различните варианти на вируса SARS-CoV-2, причиняващ Ковид-19, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Специалистите са установили, че антителата на хората, които са ваксинирани и/или са преболедували от инфекцията преди 2022 г. не успяват да неутрализират циркулиращите в момента разновидности, предаде БТА.

"Истината е, че все още не знаем колко често трябва да се поставя ваксина, за да се предотврати инфекция", обяснява канадският експерт Игор Стагляр, професор по биохимия и молекулярна генетика в университета на Торонто. Той е ръководител на проучването. "За да отговорим на тези въпроси, имаме нужда от бързи, евтини и количествени тестове, които конкретно измерват нивото на неутрализиращите вируса SARS-CoV-2 антитела - тези, които предотвратяват заразата."

В изследването участва и Шон Оуен, доцент по фармация и фармацевтична химия в университета на щата Юта.

Чрез нов метод разработеният тест показва способността на шиповидния протеин на вируса да се свързва с рецептора ACE2, чрез който заразата навлиза в клетките.

В последните две години бяха разработени много подобни тестове, но малко от тях са за неутрализиращите антитела, които пречат на разпространението на вируса.

"Нашият метод, който нарекохме Neu-SATiN, е много точен, бърз и евтин..., и може за кратко време да се адаптира към нови варианти, когато те се появят", обяснява Игор Стагляр.

Учените са приложили Neu-SATiN при кръвни проби, събрани от 63 пациенти с различна тежест на преболедуване на Ковид-19 и ваксинация до ноември 2021 г. Неутрализиращата способност е оценена спрямо оригиналния ухански щам и разновидностите Алфа, Бета, Гама, Делта и Омикрон.

"Смятахме, че е важно да наблюдаваме хората, които са били ваксинирани, за да установим дали все още имат защита и колко дълго продължава тя", казва Оуен. "Искахме също да проследим дали имунизацията срещу един вариант осигурява защита и срещу друг."

Установено е, че неутрализиращите антитела съществуват около три - четири месеца, след което нивата им спадат с около 70 процента, независимо от преболедуването или от ваксинационния статус. При хибридния имунитет, придобит както чрез преболедуване, така и чрез ваксинация, нивото на антителата е по-високо в началото, но също намаляват значително четири месеца по-късно.

Най-тревожното е, че инфекцията и/или ваксинацията осигуряваха добра защита срещу предишните варианти, но не и срещу Омикрон или неговите подварианти BA.4 и BA.5, отбелязват експертите.

"Важно е да се подчертае, че ваксините все още осигуряват значителна защита от тежко заболяване и смърт", каза Стагляр. Все пак той и колегите му призовават за бдителност, тъй като по-лесно разпространяващите се подварианти BA.4 и BA.5 могат да заобикалят имунитета, придобит от по-ранни инфекции с разновидността Омикрон.

"В близко бъдеще със сигурност ще има нови варианти", каза Стагляр. "Наблюдаването и повишаването на имунитета към циркулиращите варианти ще стават все по-важни и нашият метод може да играе ключова роля в това, тъй като е бърз, точен, количествен и евтин."

Изследователите очакват, че разработеният тест за антитела ще се превърне в ценен инструмент при взимането на решения кой се нуждае от подсилваща доза ваксина и кога. Това ще помогне за спасяването на животи и избягване на въвеждането на сериозни ограничения, е мнението на експертите.

Учените от Канада и САЩ са описали разработката си в изданието "Нейчър комюникейшънс".