• Пускат системата 15 дни по-рано, за да няма гафове както с направленията за специалист
  • Това ще спре обикалянето на линейките с пациенти по болници
  •  Епикризите също ще са дигитални

От 1 август в болница ще се влиза само с електронно направление. Епикризите на лежалите пациенти също ще са дигитални. Това намерение на здравните власти съобщи в понеделник здравният министър проф. Асена Сербезова на пресконференция за дигитализация на здравеопазването.

С въвеждането на електронната хоспитализация пациентите ще може да се проследяват в коя болница са. Освен това ще се спре обикалянето им от едно място на друго, докато бъдат приети.

Ще се знае в коя болница има свободни легла,

за да не се лута линейката от едно лечебно заведение към друго, обясни председателят на Надзорния съвет на здравната каса доц. Васил Пандов.

Така ще има и възможност да се обобщават данните на пациентите, като например дали се приемат прекалено често в болница и кои са най-срещаните болести.

Да изкара проблемите в здравеопазването “на светло”, е сред основните предимства на дигитализацията според проф. Сербезова. “Пациентът ще е в центъра на системата, но не като дойна крава”, обясни тя.

За да работи обаче системата без проблем и да не се повтаря хаосът с електронните направления, пуснати от 1 юни, от “Информационно обслужване” ще я стартират половин месец по-рано. Така лекарите ще се запознаят с изискванията и ако има проблеми, те ще бъдат изчистени, увериха от компанията.

15 електронни услуги са въведени за половин година,

отчетоха от здравното министерство. Сред тях са изписване на лекарства, осъществени прегледи, електронно въвеждане на задължителните имунизации и други.

“За 6 месеца процесът на дигитализиране на здравеопазването беше ускорен”, отчете Сербезова. Така се е наваксало забавянето, създадено от предишни управления.

С пускането на електронната хоспитализация се предвиждат и две приложения, които ще дават достъп на пациента до електронното му досие. С тях

родителите ще имат достъп до е-досието на децата си

Над 17 млн. електронни рецепти са издадени през системата досега, а регистрираните прегледи са над 3,5 млн., казаха от “Информационно обслужване”. Средно на ден се регистрират над 100 хил. прегледа. Над милион са електронните направления, като на ден се издават почти 30 хил.