Все по-голямата употреба на канабис води до по-голямо натоварване на здравните заведения, се казва в доклад на ООН, публикуван днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

От доклада на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, която е базирана във Виена, става ясно, че 30 процента от терапиите за преодоляване на наркотични зависимости са свързани с пристрастеност към този вид наркотици.

В Африка и в някои страни в Латинска Америка процентът (от всички терапии за справяне с наркотична зависимост) на терапиите, свързани с пристрастеност към канабиса, е най-висок.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността изтъква в доклада си, че все по-голямото присъствие на хашиша и марихуаната на пазара, в комбинация с редовната консумация, е довела до увеличаване на броя на случаите на психични заболявания в Западна Европа.

Службата изразява също така опасенията си, че голям брой по-силни наркотици намират нови пазари. От данни за изземания става ясно, че трафикът на кокаин се разпростира в Африка и Азия, редом с основните си райони на пласиране в Северна Америка и Европа.

Аналогично, метамфетаминът вече не е проблем само в Далечния изток и в Югоизточна Азия, но също така в Афганистан и Мексико.

Според Службата на ООН по наркотиците и престъпността броят на хората, които консумират наркотици незаконно е 284 милиона.