През последните месеци от живота си губел представа за време и пространство, изпадал в параноя, страхувал се от тъмното

Медици признават, че толкова страшна патология никога не са виждали

"Виждах как най-смелият човек на света играе най-трудната роля в живота си."

Това казва сега Сюзън Шнайдер, съпругата на великия комик Робин Уилям, който се самоуби през 2014 г.

Робин Уилям се разстройва, когато разбира, че със съпругата си трябва да спят в различни стаи, за да си почива.
Робин Уилям се разстройва, когато разбира, че със съпругата си трябва да спят в различни стаи, за да си почива.

Тогава целият свят беше шокиран, защото нямаше видима причина за трагедията.

Официално се твърдеше, че той е бил в депресия, диагностициран с болестта на Паркинсон, което е довело до суицидни мисли, а впоследствие и действия. Месеци наред психолози обясняваха какво може да е провокирало актьора да сложи край на живота си, но само един от тях - д-р Дюпър излезе със заключението: "Това не е просто самоубийство на един депресиран от славата и живота богат човек.

Има нещо, което не знаем."

Едва сега става ясно, че той се е оказал прав. Съпругата на Уилямс Сюзън Шнайдер разкри подробности от аутопсията на актьора.

"Извикаха ме, за да прегледам доклада на съдебния лекар – разказва тя. – Помолиха ме да седна и ми обясниха, че Робин е починал от деменция с дифузни телца на Леви. – Имал е над 40 симптома на болестта. Аз виждах, че нещо го измъчваше, а той знаеше, че нещо се случва с мозъка му. Мисля, че е знаел от какво страда, но е криел от мен и от семейството му. Дори на моменти нямаше никаква представа кой е всъщност и твърдеше, че просто иска да се рестартира. Страдаше от параноя, смяташе, че някой го преследва. Започна да се страхува от тъмното и да спи на светната лампа. През последните 10 месеца от живота му, състоянието му много се влоши. Излизаше от вкъщи и после не знаеше как да се прибере. Той мразеше, че не може да намери думите, които искаше. Започна да има проблеми с визуалните и пространствените възприятия, както и с определянето на величини като разстояние и дълбочина.

Изгуби дори възможността да разсъждава

Веднъж бяхме на вечеря в изискан ресторант в Манхатън, а Робин започва да говори сякаш сме в родния му град. Той имаше чувството, че се дави в симптомите, а аз се давех заедно с него... Бях му обещала, че ще разберем истинската причина за състоянието му, но не подозирах, че това ще стане, след смъртта му. Бяхме женени едва от 3 години."

Малко след като сключват брак обаче Робин Уилям се променя напълно. Вероятно тогава е разбрал, че нещо не е наред с него и е започнал дълбоко да крие симптомите на болестта от всички около него.

Деменцията с телца на Леви е дегенеративно заболяване и уврежда прогресивно мозъка. Характеризира се с постепенната поява на когнитивен упадък, придружен от появата на зрителни халюцинации и тежки двигателни нарушения. В ранен етап симптомите много приличат на тези на болестта на Алцхаймер, на паркинсон и шизофрения, което затруднява поставянето на правилната диагноза. Вероятно затова преди да почине лекарите са смятали, че страда от паркинсон

След аутопсията медиците обяснили на Сюзън, че никога не са виждали по-лоша патология от тази, от която е страдал великият комик. А тя признала, че изпитва вина, че не се е досетила по-рано за тежкото му състояние. Шнайдер посочила, че той е предпочел да страда мълчаливо, но пораженията върху мозъка му били повече от очевидни.

Невролозите твърдят, че

това му е причинявало нечовешки мъки

и вероятно Уилямс не е издържал повече да гледа как се разпада физически и психически и е решил да сложи край на живота си.

Комичният актьор бе намерен мъртъв в спалнята си на 11 август. Всъщност когато се влошава състоянието му, лекарите съветват двойката да започне да спи в различи стаи, за да може Уилямс да си почива пълноценно. Това го съсипало и го карало да се чувства разделен със съпругата си.

Според разследването на американската полиция, Робин се е обесил през нощта с един от коланите си. По лявата му ръка имало и белези от порязване, а до трупа било намерено джобно ножче със следи от кръв. Тялото му било открито едва към обяд от прислужницата. Съпругата му Сюзън Шнайдер, която спяла в съседната спалня, не е усетила нищо и в 10 ч сутринта излязла на джогинг. В неговата стая

не е открита предсмъртна бележка,

а в организма му няма следи от алкохол и наркотици.

Актьорът от години се борил със своята пристрастеност към тях, но Сюзън разкри, че откакто били женени, той изобщо не е посягал към тях.

В книгата си "Терористът в ума на моя съпруг" и в новия документален филм за Робин Уилям, Сюзън Шнайдер разкрива подробности за живота и смъртта му.