Така дамите топят мазнините около талията, а представителите на силния пол се уморяват по-малко

Гимнастиката сутрин е по-ефективна за отслабване при жените, а мъжете трябва да спортуват главно вечер.

Такъв е изводът от изследване на американски учени, наблюдавали влиянието на физическите упражнения върху двата пола.

Проучването - дело на специалисти от Скидмор колидж, щата Ню Йорк, констатира, че упражненията се отразяват на дамите еднакво добре и сутрин, и вечер, но тези преди закуска са по-ефективни за стопяване на тлъстините около талията и по-полезни за нормализиране на кръвното налягане, съобщава в. “Дейли мейл”.

Мъжете обаче смъкват в по-голяма степен нивото на кръвното, “лошия” холестерол и килограмите, ако спортуват вечер. Освен това при гимнастика преди вечеря те се чувстват по-малко уморени, отколкото преди закуска.

Мъжете се уморяват по-малко при физически упражнения вечерта.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Мъжете се уморяват по-малко при физически упражнения вечерта. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Специалистите са наблюдавали в продължение на 3 месеца две групи от по 30  жени и 26 мъже между 25 и 55 години, спортуващи четири пъти седмично. Всички доброволци са били здрави, активни, непушачи.

Половината от тях са посещавали фитнеса сутрин между 6 и 8 часа, а останалите – привечер между 18,30 и 20,30 часа. Жените, спортуващи сутринта, са стопили 10 процента от сланината в областта на корема, а “нощните птички” – само 3 процента. Мазнините около кръста са особено вредни за здравето, защото обвиват със слой мастна тъкан вътрешните органи.

Изследването показва също, че дамите, които тренират призори, отбелязват

намаляване на кръвното налягане

от тези, които правят гимнастика по-късно.

“При жените гимнастиката и сутрин, и вечер, носи забележителни ползи за тялото и здравето. На онези, които по-специално искат да свалят корема и да изваят талията, препоръчваме това да става преди закуска”, казва професор Пол Арчиеро от Скидмор колидж.

За успокоение на “совите”, които обичат да си поспиват, лекарят съобщава, че спортуването вечер укрепва по-добре горната част на женското тяло.

Мъжете се уморяват по-малко при физически упражнения вечерта, констатира анализ на дишането им. Тогава и кръвното им налягане се повлиява по-добре.

По време на 12-седмичния тест и двете групи са правили на сеанси от 35 минути до 1 час упражнения за мускулна съпротива, гимнастика за разтягане като йога и пилатес, редували са бягане, плуване, каране на колело, гребане.

По време на теста участниците са

поддържали един и същ режим на ядене,

за да не повлияе храната на изследването.

Известно е, че упражненията се отразяват различно на двата пола, особено за топенето на мазнини. Женските хормони и разликата в циркадните ритми (биологичния “часовник” на човека) също играят роля.

Проучването, публикувано в списание Frontiers in Psychology, потвърждава, че упражненията като цяло са били от полза за всички, които са участвали в него, независимо от времето кога са ги направили.