Модифицирана ваксина срещу коронавирус, насочена към варианта омикрон, може да се прилага като бустер доза за засилване на имунитета

Части от Азия се стремят да овладеят нарастващите случаи на заразяване с коронавирус, докато САЩ започнаха да предлагат ваксини срещу COVID-19 за деца на шест месеца. Ето последното развитие на разпространението на коронавируса в световен мащаб, обобщено от Ройтерс.

ЕВРОПА

- Европейската агенция по лекарствата започна в петък непрекъснат преглед на адаптираната към конкретен вариант ваксина срещу COVID-19 на "Модерна", тъй като случаите на коронавирус, свързани с подвариантите на омикрон, се увеличават в региона. 

- Германските хотели все още вървят трудно по пътя към възстановяване след пандемията и законодателите трябва да се подготвят от сега, за да бъдат готови за идващата зима.

АМЕРИКИ

- Употребата в Съединените щати на ваксини срещу COVID за деца на възраст от шест месеца вероятно ще започне бавно още тази седмица и след това ще се засили, твърди  координаторът за отговор на COVID-19 на Белия дом Ашиш Джа.

- Мексиканският външен министър Марсело Ебрард каза в понеделник, че е дал положителна проба за COVID-19 и ще изпълнява задълженията си от вкъщи.

Азиатско-тихоокеанския регион

- Над 700 души бяха блокирани от властите в хотел и казино курорт в Макао  във вторник заради огнище на коронавирус, съобщи местният телевизионен оператор TDM. 

- Тайланд обяви в петък, че ще се откаже от силно критикувания процес на предварителна регистрация за чуждестранни посетители и вече няма да изисква носенето на маски за лице на обществени места.

- Северна Корея внезапно е спряла вноса на продукти за превенция и контрол на COVID-19 от Китай през май, показват търговски данни, публикувани от Пекин, след като предишните месеци Пхенян се снабдяваше с маски и вентилатори от съседа си.

АФРИКА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК

- Саудитска Арабия отмени ограниченията за пътуване за своите граждани, пътуващи до Турция, Индия, Етиопия и Виетнам, съобщи държавната информационна агенция SPA. 

МЕДИЦИНСКИ РАЗРАБОТКИ

- Малко китайско проучване, подробно описано в списание "Лансет", показа, че неутрализиращите антитела срещу някои подварианти на омикрон са до голяма степен неоткриваеми след две дози от ваксината на "Синофарм". Бустерната инжекция пък ги възстановява само частично.

- Модифицирана ваксина срещу коронавирус, която е насочена към варианта омикрон, може да се прилага като бустер доза за засилване на имунитета, каза в петък техническа консултативна група, създадена от Световната здравна организация. 

- Хората, заразени с най-ранната версия на варианта омикрон, идентифицирана за първи път в Южна Африка през ноември, може да са уязвими към повторно заразяване с по-късни версии на същия вариант, дори ако са били ваксинирани, показват нови открития.