По повод отбелязването на 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества, Превантивно-информационният център към Общинския съвет по наркотични вещества – Русе организира редица събития. Те ще се проведат в периода 24 – 26 юни на територията на Русе.

На 24 юни /петък/ от 17 ч. в боулинг зала „Милениум“ е предвидена среща на доброволците на Превантивния център от седем от най-големите средни училища в област Русе. Осмислянето на свободното време на тийнейджърите е един от начините на превенция, чиито ефект се търси дълготрайно.

Неговото осъществяване посредством спорт ще бъде мотото на срещата на доброволците. Освен боулинг играта, те ще бъдат включени и в интерактивно занимание, което да спомогне да изразят своите идеи за превенцията сред връстници, водени от експертите на Превантивно-информационния център.

На 25 юни от 10 до 12 ч. ще се проведат спортни състезателни игри на открито в Парка на младежта, в двете тревни площи отляво на Вазата, до паметник „Царев камък“ по алеи „Възраждане“, в които деца и младежи, както и техните семейства, ще имат възможност да се забавляват заедно. Инициативата се провежда под мотото „Ти можеш, бъди свободен!“, като целта е да се популяризира осъществяването на превантивни дейности за употребата на психоактивни вещества чрез насърчаване за изграждане на здравословни навици и оползотворяване на свободното време с креативни дейности и спорт. За всички участници ще бъде организирана томбола с награди.

На 26 юни /неделя/ в 11 ч. пред Съдебната палата ще бъде кулминацията на отбелязването на Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик - сглобяване на голям пъзел с логото на ПИЦ – Русе и мотото на тазгодишната кампания „Ти можеш, бъди свободен!“. Ръководството на Общинския съвет по наркотични вещества /ОбСНВ/, екипът на ПИЦ – Русе, както и неговите доброволци, изразяват надежда, че масовостта на кампанията и информираността на широката общественост за злоупотребата с психоактивни вещества, са сигурна стъпка към успешното справяне с проблемите.