Гладувайте 5 дни на няколко месеца, но може малко черен шоколад, съветва д-р Лонго

Ако ви се хапва шоколад, не се чувствайте виновни, само гледайте да е черен. Изследователи наредиха нагарчащия десерт сред възловите продукти в диетата за дълголетие, съобщава в. “Дейли мейл”.

Нейните правила допускат умерено ядене на сладки неща, но напълно изключват червеното месо. Авторите на този научно подкрепен режим на хранене съветват също яденето да става в рамките на 11-12 часа от денонощието, а през останалото време да не се приема нищо освен вода.

Те препоръчват на хора със здравословни проблеми да гладуват по 5 дни на всеки няколко месеца. Периодите на гладуване увеличават автофагията - начин на тялото да изчиства увредените клетки и тъканите да се регенерират. Това засилва и метаболизма - скоростта, с която тялото изгаря калории. Постът забавя и имуносресценцията – естественото намаляване на имунната функция, което се появява с възрастта.

Американски учени от Университета на Южна Каролина са прегледали  стотици изследвания за начина на хранене, направени през последното десетилетие, търсейки онзи хранителен режим,

който увеличава шансовете за дълъг живот в добро здраве

Според тях бобовите растения, пълнозърнестите храни,  зеленчуците са ключова част от здравословния хранителен план, както и многото ядки и зехтин.

От време на време се позволяват риба и малко количество пиле. Обработеното и червеното месо са изцяло забранени, а захарта и рафинираните зърнени храни като бял хляб, тестени изделия и зърнени храни – силно ограничени.

Спазването на тази диета забавя стареенето и намалява риска от свързани с него болести, включително диабет, рак, сърдечносъдови проблеми, казват авторите на проучването.

Водещият изследовател д-р Валтер Лонго, експерт по стареенето и биологическите науки, подчертава, че това не са хранителни ограничения, насочени единствено към смъкването на килограми. Те имат за цел да забавят стареенето на клетките, да намалят риска от болести и да укрепят здравето на хората на старини. Проучването, в което участва и експертът по стареенето проф. Розалин Андерсън от Университета на Уисконсин, е публикувано списание Cell.

Има множество доказателства, че тези хранителни модели насърчават  правилната клетъчна функция и в много случаи

предотвратяват затлъстяването,

канцерогенните диагнози и диабета.

Проучвайки различните хранителни модели, специалисти от Националната служба по здравеопазване на Великобритания (NHS) са стигнали до извода, че идеалният вариант е да се консумира умерено до високо количество въглехидрати, които да съставляват около половината от дневния прием на калории. В храната трябва да се включи и ниско (15%), но достатъчно количество протеини главно от растителни източници, на стойност около една десета от дневната дажба.

Една трета от калориите трябва да идва от растителни мазнини

Допуска се малко количество захар и рафинирани зърнени култури.

Изследователите сочат, че диетата за дълголетие е подобна на средиземноморската, основана на растителна храна и риба. Че тя действа, е доказано от големия брой столетници в райони като Сардиния, Италия,  Окинава, Япония, и Лома Линда, Калифорния.

Към нея сега учените добавят необходимостта от ограничаване на часовете за хранене и нуждата от пост. Предстои новите им препоръки да се изпробват върху 500 доброволци, съобщава “Дейли мейл”.

От екипа на д-р Лонго предупреждават, че техният хранителен режим може да не е подходящ за всички. Трябва да се вземат предвид възрастта, здравословното състояние и генетиката на хората. Тези над 65 г. например се нуждаят от повече протеини заради загуба на телесна маса. Съветът на учените е, преди да минат към нов начин на хранене, хората да се съветват с лекар и да правят промените малко по малко и да ги спазват постоянно, защото борбата срещу стареенето се води до края на живота.

Според специалисти от Националната служба по здравеопазване на Великобритания хранителната рецепта за дълголетие е следната:

- Поне 5 порции разнообразни плодове и зеленчуци на ден - пресни, замразени, сушени и консервирани.

- Включване в храната на картофи, хляб, ориз, паста или други нишестени въглехидрати, пълнозърнести.

- 30 грама фибри на ден. Това се равнява на: 5 порции плодове и зеленчуци, 2 пълнозърнести бисквити, 2 дебели филийки пълнозърнест хляб, голям печен картоф с кожата.

- Млечни продукти или техни алтернативи като соеви напитки с ниско съдържание на мазнини и захар.

- Бобови варива, яйца, месо и други протеини в ограничено количество, включително 2 порции риба всяка седмица, едната от които да е мазна.

- Ненаситени мазнини и разядки в малки количества.

- 6-8 чаши вода на ден.

- Възрастните да приемат под 6 г сол, 20 г наситени мазнини на ден за жените и 30 г за мъжете.