Бюджетът на НЗОК също успя да мине на първо четене в парламента, след като по-рано това се случи и с този на ДОО. Решението мина със 130 гласа "За", 29 се въздържаха, а 70 бяха против. Срещу разпределението на парите за болници бяха единствено депутатите на "Възраждане" и ГЕРБ. Докато на бюджета за ДОО се въздържаха всички гербаджии, а един бе против, сега същия ход направиха ДПС. Не мина предложението за скъсяване на срока за предложения между първо и второ четене на бюджета за ДОО да бъде съкратен на 5 дни, дори и след прегласуване имаше 114 "за" и 188 "против". Идеите за корекции по парите за болници също ще се гледат в 7-дневен срок.

Петър Петров от "Възраждане" атакува управляващите, че с предвидените 45 млн. ще се напишат скъпи клинични пътеки и ще се закупят медицинско оборудване и лекарства на завишени цени. Той отбеляза, че не е важно просто да платим тези допълнителни пари, за да се получи баланс между доболничната и болничната помощ. Трябва да запишем къде и как точно ще бъдат изкарчени тези пари, заяви Петров. И призова настоящите управляващи да не се държат като предишните. "Възраждане" са против предвидените пари за ваксиниране и лечение на COVID. Вместо това с 14 млн. лв. да се увеличат средствата за лечение на деца извън България, предложи Петров. Георги Михайлов от БСП коментира, че "Възраждане" нямат експерт в областта на здравеопазването, и ги посъветва да потърсят такива. По думите му средствата за доболнична помощ били заради подценяването на някои пътки и били нищо на фона на целия бюджет за болнична помощ. Мерките за НЗОК не са стратегически, а антикризисни, подчерта той.

Александър Симидчиев от ДБ обясни на опозицията, че НЗОК не е държавна, а публична институция и се управлява от надзорен съвет и председател. И те са тези, които носят отговорност за управлението и бюджета й. И отхвърли обвиненията, че нищо не се правело за електронното управление. Той размаха и своето електронно досие, качено на телефона му. То вече функционира и няма да потъват пари там. То функционира, просто трябва да бъде направено широко достъпно", обясни Симидчиев. Според него объркванията с направления в началото на въвеждането на електронната услуга били заради нефункционирането на системата на подизпълнител, а не по вина на касата.

Здравният министър Асена Сербезова отсъстваше от дебата, тъй като е в Люксембург на съвет на министрите.

Имам чувстово че се наиграхте вече, обърна се към управляващите и ПП бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ. "Това е последния бюджет, който предлагате в сектор Здравеопазване, слава Богу. Скоро ще си пчинете. Предлагате бюджет на политическото лицемерие, на излъганите надежди, на управленската немощ и фалшивите обещания. Един бюджет на политическия цинизъм и на лъжата", заяви гербаджията. И обяви, че управляващите са обещали 100% увеличение на основните заплати, а са увеличили месечните лимити в лечебните заведения с приблизително 20%. И заяви, че сметки за газ и ток за се увеличили 5 пъти, не е имало и справедливи компенсации за задълженията на лечебните заведения, което води до ръст на тяхната задлъжнялост. Ангелов обвини премиера в национално предателство заради отношението към болниците. От "Промяната" контраатакуваха с въпроси за натрупаните огромни болнични задължения по време на управлението на ГЕРБ. Георги Михайлов пък напомни за ужасяващите челни места по смъртност, които България заемаше по времето на бившите управляващи. Посипа ги с критики за Детската болница, болницата в Ямбол и провала на електронното здравеопазване, въпреки 4-годишния им мандат.

Очаквайте подробности.