Росица Бенчева от София е готова да стане донор на майка си в битката ѝ с левкемия, но се нуждае от средства за процедурата.

Нейната майка Мариета, която е на 51 г. страда от тежка форма на левкемия. Последната надежда за нейното спасяване е трансплантация на костен мозък, за която имат оферта от турска клиника на стойност 75 000 евро. До момента са събрани 25 000 лв., остатъкът е непосилен за семейството на болната жена. Нейните близки отправят призив за помощ, средствата са нужни в най-кратки срокове заради влошеното състояние на болната.

Тежката диагноза е поставена в края на юли 2021г. - остра миелоидна левкемия (рак на кръвта). Мариета премина през един курс тежка химиотерапия, след което влиза в ремисия за 4 месеца. Съпътстващо лечение продължава още няколко месеца, но то не успява да унищожи злокачествените клетки и през февруари тази година се налага отново да химиотерапия.

След нея се получават усложнения на белия дроб, налага се спешното му лечение.

“Невъзможно беше да се прилага химия, при наличието на някакво усложнение на друг орган. В България шансовете за успешна трансплантация към момента са минимални. Единствения път за нас, за спасение и успешна трансплантация е в Турция. Предложението, което имаме е на стойност 75 000€, но е непосилно за нас. И тук идва моя призив към всеки един от вас, който има желанието и възможността да помогне с каквото може”, споделя Росица.