Няма обаче да е страшна като досегашните, успокои проф. Радка Аргирова

Следим много отблизо какво става в момента с два нови варианта на COVID. Това обяви проф. Радка Аргирова, вирусолог и съветник на премиера, пред БНТ.

У нас и до момента доминира вариант ВА2 на омикрона, сега наблюдаваме ВА4 и ВА5, които са установени още през декември в Южна Африка, посочи тя. През януари е имало 1500 случая с тях, в края на март вече са 5000, сега започва да се оформя вълна.

Вчера се появи съобщението за открито лице с носителство на тези варианти и в Европа - в Ирландия. Смятаме, изчислявайки периодичността на разпространение на отделните варианти, че някъде в началото на септември ще има вълна от ВА4 плюс ВА5. Тя обаче в никакъв случай няма да бъде нито толкова висока, нито толкова страшна, както досегашните, обясни вирусоложката.

Над 200 постковидни синдрома са описани досега, на практика всеки орган може да бъде засегнат. Световната статистика показва, че между 10 и 12% от хората, прекарали инфекцията, се сблъсква с това. Голямото предизвикателство към здравната система ще е именно засягането на практика на всички органи,  предупреди проф. Аргирова

В опашката на пандемията сме, очаква се засега един спокоен период. но изобщо не спираме наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти, обобщи проф. Аргирова.

За хората с особено тежки заболявянания - трансплантирани, тежки форми на левкемия или с напълно потиснат имунитет вече има специална нова имунизация - препарат, който вкарва направо антитела в организма. Той е част от одобрените нови препарати срещу COVID и трябва да пристигне в България още през лятото. Става дума за около 2000 такива пациенти у нас и за всички тях иновативното лекарство, което представлява пасивна имунизация, ще бъде осигурено, обяви тя.

Маймунската шарка се предава при директен контакт кожа в кожа, коментира още проф. Аргиова. Има готова ваксина, но не се предвижда повсеместна имунизация. Ще се прилага кръгово ваксиниране - кръгът контактни на болния, но най-важното е личните хигиена, подчерта тя. А у нас родените преди 1990 г. имат защита от ваксината срещу едра шарка.