Прочутият в света, а от години и в България испански уролог д-р Фернандо Санча сподели своите пет най-важни съвета за мъжете над 50-годишна възраст. От гледна точка на специалист с дълга и успешна практика д-р Санча вярва, че бъдещето на медицината е във високите технологии. Той е сред лекарите, направили най-много операции с известния и у нас Зелен лазер. Спокойствието и здравето си му дължат хиляди българи.

- Д-р Санча, с какво трябва да се съобрази мъжът, навършил половин столетие?

- Мъжкото здраве е крехка, динамична система, която се влияе от множество фактори. Като уролог мога да говоря за пикочо-половата система, при която след първите 50 години от живота се наблюдават редица изменения. На първо място трябва да споменем, че с времето рискът от рак на простатата се увеличава. Затова скринингът на жлезата трябва да е поне веднъж годишно и да включва както ехографско изследване, така и лабораторен анализ на нивата на простатно-специфичния ген. Това изследване е познато като PSA туморен маркер и се прави с вземане на малко венозна кръв. В урологичната практика е прието нормалната стойност да е от 0 до 4 ng/ml. При показания над 4 ng/ml по преценка на лекаря могат да бъдат назначени допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата.

- А по отношение на ДПХ - доброкачествено увеличената простатна жлеза? Какви са причините за това заболяване?

- Етиологията и патогенезата на ДПХ са комплексни и зависят от различни фактори като хормони, начин на живот, хранене, околна среда. Определяща е възрастта, т.е. с напредването й простатата започва да расте. Учените са открили закономерност в  превръщането на тестостерона в дихидротестостерон, който стимулира клетките да се увеличават. Има и връзка между уголемената простата и броя прекарани уро инфекции. По време на годишния чекинг на простатата опитният уролог мери големината на самата жлеза и евентуално - количеството остатъчна урина в пикочния мехур. При оплаквания от страна на мъжа, че има нарушения в уринирането, се вземат адекватни мерки. Това могат да са както медикаменти, така и при необходимост да се направи хирургично лечение. Това лечение в Хил клиник - София, където аз често оперирам, извършваме безкръвно с лазер. Лазерната урология има дълъг път на развитие. Еволюцията от отворени операции до минимално инвазивни лазерни процедури е измината и днешната медицина залага категорично на лазера. Това лечение прилагаме и ние, осигурявайки щадяща, но ефективна хирургия на нашите пациенти. Откритите достъпи са много рискови, затова дори при огромни простати /оперирал съм над 340 грамови жлези/ ползваме само и единствено лазер. Възстановяването е ускорено, болничният престой е скъсен, а симптомите на увеличената простата остават завинаги в миналото.

- Кои мъже трябва да обмислят варианта да се оперират с лазер?

- Това са пациентите, на които след преглед и изследвания, урологът е препоръчал хирургично отстраняване на жлезата. Обикновено това са тежките форми на ДПХ, които значително намаляват качеството на живот и са заплаха за дейността на други органи. Ако не се пристъпи към отстраняване на жлезата, е възможно да се увреди работата на пикочния мехур, да се образуват камъни, да зачестят инфекциите и дори да се наруши правилната бъбречна функция. Разбира се, при остра задръжка на урина се пристъпва към незабавна катетъризация, но в последствие трябва да се търси оперативно решение. В миналото ДПХ /доброкачествено увеличена простата/ е била трагична диагноза, особено за мъже с придружаващи заболявания като диабет и хипертония. Днес благодарение на новата техника и на опита на нашите хирурзи това е диагноза, на която лесно и успешно намираме решение. Лазерът напълно запазва контитенцията, т.е. след операцията нямаме неволно изпускане така, както се случваше в миналото с конвенционалната хирургия. Друг важен момент е, че съхраняваме нервите, което означава запазена ерекция. Мъжете не просто уринират спокойно, но могат и да водят интензивен сексуален живот.

Обадете се, за да запазите час за консултация или при въпроси, свързани с увеличена простатна жлеза в Хил клиник на 02/439 31 31.